DDR3 czy DDR4

Witam. Zastanawiam się nad pamięcią ram 8gb ale nie jestem pewny co dokładnie by sie sprawdziło. Ogólnie widziałem sporo filmów na yt z tą pamięcią, czy to opinie i dużo przemawia za pamięcią DDR3 ponieważ jest tańsza i ma mniejsze opóźnienia zaś DDR4 ma szybsze taktowanie (i jest niby standardem).

No a pasuje do Twojej płyty głównej?

1 polubienie

Mogę kupić taką pod DDR3 lub DDR4 ale interesuje mnie czy DDR3 lub DDR4 będzie lepszym rozwiązaniem

Idź z postępem! DDR4 to technicznie nowsze rozwiązanie, no i szybsze (sprawniejsze).

Chodzi mi o to czy DDR3 jest znacznie gorsze podczas grania od DDR4.

Nie jest.

O co więc chodzi że DDR4 to dzisiejszy standard? Czy tylko taktowanie o tym świadczy?
8gb 1600mhz wystarczyło aby działało z kartą i procesorem takie GTA V czy Battlefield 1?
Pentium g4560 i gtx 750ti 2gb

Przeczytaj:
RAM
DDR4
i sam wyciągnij wnioski czy kupując nową płytę główną chcesz inwestować w przestarzałe technologie. W mojej opinii kupno pamięci DDR4 jest bardziej przyszłościowe, mimo wyższej ceny, ale ostateczna decyzja należy i tak do ciebie.

Kupując płytę pod DDR3 z miejsca otrzymujesz starą platformę. Obecnie Intel i AMD to tylko pamięci DDR4.

Hmm… 4gb ram DDR4 2133Mhz i potem znów kolejne 4 gb ram Jeżeli DDR4 zużywa mniej prądu i jest szybsze to tak powinienem zrobić. Jaką pamięć ram do 200zł 4gb powinien zakupić? Płyta Procesor oraz jakich opóźnień unikać

Na przykład 2 sztuki: https://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-4gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fb-4-719421/