Cześć, płyta ASRock X670E Taichi, amd 7800x3d (czekam na premierę serii 9), GeForce 4090.
Szukam 2x24 lub 2x32GB DDR5. Możliwie najwydajniejsze!
DDR5 Patriot 64GB (2x32GB) 6000MT/s CL30 Venom?
Cześć, płyta ASRock X670E Taichi, amd 7800x3d (czekam na premierę serii 9), GeForce 4090.
Szukam 2x24 lub 2x32GB DDR5. Możliwie najwydajniejsze!
DDR5 Patriot 64GB (2x32GB) 6000MT/s CL30 Venom?
W przypadku procesorów AMD i pamięci DDR5 najszybsze nie oznacza najwydajniejsze.
Czytałem, Lexary są tylko 2x16GB…
Może coś takiego? G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 64GB 6000MHz CL30
Kurcze, liczyłem, że odzew będzie większy
Listę obsługiwanych pamięci przez płytę masz na stronie. Zwróć uwagę na podział pod względem rdzeni CPU.
G,Skill robi moduły, które zwykle bardzo dobrze działają z AMD (nie wszyscy producenci tak mają).
Nie ma sensu zbytnie żyłowanie i szukanie najwydajniejszych pamięci. Pamiętaj, że te profile
to tak naprawdę nie są 100% parametry, tylko sugestia, że z takimi dane moduły były testowane. 6000 MHz przy CL30 to bardzo przyzwoite parametry i jeśli ten model jest na liście, to będą jak najbardziej ok.
Dobrze też zwykle sprawują się Kingstony, unikaj Lexar, Adata, Goodram.
Dzięki za Twój czas i odpowiedź. Listę widziałem, tylko nie wiem, co z niej wybrać Na chwilę obecną G.Skill, ale na grupie fejsa marudzą, że „tajmingi” słabe 40-40-96…I już nie kapuję na co zwracać uwagę najbardziej. Na Mhz, CL czy właśnie „tajmingi”.
Zbytnie skracanie tajmingów prosi się o brak stabilności. Pamiętaj, że to co podaje producent, to są tylko oświadczenia, że było testowane z takimi parametrami i jest profil, więc RACZEJ powinno działać na takich ustawieniach, ale nie na bank.
Te G.Skill raczej będą stabilnie działały z AMD. Taktowanie ok. 6000 jest już wystarczające i dalsze zwiększanie powoduje konieczność zwiększania CL.
Rośnie cena, a uzyskany wzrost wydajności całego zestawu jest niewielki. Raczej bym wsadził kasę w naprawdę dobre chłodzenie, chyba, że temperatura CPU podczas kotłowania Prime 95 + FurMark po 30 minutach pracy, pozostaje poniżej 90C.
Chłodzenie iCUE H170i ELITE CAPELLIX zamiast firmowych wentylatorów z tego AiO- wstawione 3x Noctua NF-A14 iPPC-3000 PWM, więc na procku mróz.
Na chwilę obecną rozważam:
To bez znaczenia tak naprawdę, które z nich, różnice w wydajności zestawu będą znikome. Sugeruj się gwarancją i ceną.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.