DDR5 do 2000 zł

Cześć, płyta ASRock X670E Taichi, amd 7800x3d (czekam na premierę serii 9), GeForce 4090.

Szukam 2x24 lub 2x32GB DDR5. Możliwie najwydajniejsze!

DDR5 Patriot 64GB (2x32GB) 6000MT/s CL30 Venom?

W przypadku procesorów AMD i pamięci DDR5 najszybsze nie oznacza najwydajniejsze.

Czytałem, Lexary są tylko 2x16GB…

Może coś takiego? G.Skill Trident Z5 Neo RGB DDR5 64GB 6000MHz CL30

Kurcze, liczyłem, że odzew będzie większy :disappointed:

Listę obsługiwanych pamięci przez płytę masz na stronie. Zwróć uwagę na podział pod względem rdzeni CPU.

G,Skill robi moduły, które zwykle bardzo dobrze działają z AMD (nie wszyscy producenci tak mają).
Nie ma sensu zbytnie żyłowanie i szukanie najwydajniejszych pamięci. Pamiętaj, że te profile
to tak naprawdę nie są 100% parametry, tylko sugestia, że z takimi dane moduły były testowane. 6000 MHz przy CL30 to bardzo przyzwoite parametry i jeśli ten model jest na liście, to będą jak najbardziej ok.
Dobrze też zwykle sprawują się Kingstony, unikaj Lexar, Adata, Goodram.

Dzięki za Twój czas i odpowiedź. Listę widziałem, tylko nie wiem, co z niej wybrać :wink: Na chwilę obecną G.Skill, ale na grupie fejsa marudzą, że „tajmingi” słabe 40-40-96…I już nie kapuję na co zwracać uwagę najbardziej. Na Mhz, CL czy właśnie „tajmingi”.

Zbytnie skracanie tajmingów prosi się o brak stabilności. Pamiętaj, że to co podaje producent, to są tylko oświadczenia, że było testowane z takimi parametrami i jest profil, więc RACZEJ powinno działać na takich ustawieniach, ale nie na bank.

Te G.Skill raczej będą stabilnie działały z AMD. Taktowanie ok. 6000 jest już wystarczające i dalsze zwiększanie powoduje konieczność zwiększania CL.
Rośnie cena, a uzyskany wzrost wydajności całego zestawu jest niewielki. Raczej bym wsadził kasę w naprawdę dobre chłodzenie, chyba, że temperatura CPU podczas kotłowania Prime 95 + FurMark po 30 minutach pracy, pozostaje poniżej 90C.

Chłodzenie iCUE H170i ELITE CAPELLIX zamiast firmowych wentylatorów z tego AiO- wstawione 3x Noctua NF-A14 iPPC-3000 PWM, więc na procku mróz.

Na chwilę obecną rozważam:

1. G.SKILL Trident Z5 DDR5 64GB 2x32GB 6000MHz CL30 1.4V XMP 3.0 black
  2. Kingston Fury Beast, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (KF560C30BBEK2-64)
  3. Corsair Vengeance, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 (CMK64GX5M2B6000Z30)

To bez znaczenia tak naprawdę, które z nich, różnice w wydajności zestawu będą znikome. Sugeruj się gwarancją i ceną.

Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.