Zna ktoś jakiś dobre źródło wiedzy o tym jak grać w Dead Cells? Poradnik lub tutorial wideo (tylko po polsku.
Nie chodzi mi o mechanikę walki, a o objaśnienie kwestii run jak i statystyk. W co warto w pierwszej kolejności inwestować, a w co nie.
Mój angielski jest niewystarczająco zaawansowany bym do tego sam doszedł czytając opisy.
Co potrzebujesz to może ja pomogę, w końcu mam w tej grze konkretne 122 godziny
Właśnie w tym problem, że zakupiłem tytuł na Swicha i powiem szczerze jest świetny. Gra miodna pod względem rozgrywki. Mam za sobą raptem kilka godzin i przytłacza mnie mnogość możliwości.
Szczerze pisząc nie wiem w co inwestować, a co pozostawić na później. Jak i gdzie szukać elitarnych przeciwników, by rozszerzać swoje możliwości.
Tak więc jak sam widzisz interesują mnie podstawy.
Na początek poznaj grę na maksa i zbieraj orby po pokonanych bossach.
Podczas przemierzania lochów zbieramy konspekty i je rozwijamy. Im więcej tym lepiej.
Wszystko zależy też od twojego stylu gry - czy wolisz w zwarciu czy na odległość, używać umiejętności czy samej tarczy. Jak już określisz swój styl gry, łatwiej będzie dobrać odpowiednie umiejętności i uzbrojenie.
Na początek proponuję Orb zmartchwychwstania - jak ktoś Cię zabije, otrzymasz drugą szansę.
Przyda się też boost do obrażeń, że np. po zabiciu przeciwnika, dostajesz kilka sekund zwiększonych obrażeń od ataków. Warto zbierać wieżyczki, sidła na wrogów a także jakiś dobry granat,
Dzięki wielkie, a znasz jakieś źródło gdzie znajdę listę przedmiotów, broni itd. po polsku pisane. Dla mnie głównym problemem jest to, że opisy w samej grze niewiele mi mówią.
Tutaj taki mały poradnik, może się przyda :
I jakieś Wikipedię :
Gamepedia
https://deadcells-pl.gamepedia.com/Dead_Cells_Wiki
Fandom
Wszystko po polsku…
…dzięki wielkie! Ten drugi link wydaje się super. Jeszcze raz dzięki.
Na youtube znalazłem gameplay po polsku (przyjemnie się ogląda i dość wiele w locie jest wyjaśnione). Może jakoś uda się przejść choć pierwsze biomy - potem może jakoś będzie szło.
Chyba sobię zagram w Dead Cells bo kupiłem a tylko 7 godzin gry mam i ok.30 śmierci jak nie więcej i udało mi się pokonać tylko pierwszego bossa…
O i jak grę posiadasz na Steam to w warsztacie jest spolszczenie, ostatnio jak grałem miało lekkie braki ale zawsze możesz sprawdzić jak się spisuje…
Spolszczenie zostało zawieszone w tłumaczeniu, więc masz tak na oko 70% tylko zrobione. Tłumaczenie nie uwzględnia dodatków i nowego wyposażenia, więc może być bieda na 3/4 poziomie komórek
Grę mam na Nintendo Switch także o jakiejkolwiek polonizacji mogę zapomnieć.
Tyle, że gra z godziny na godzinę nabiera rumieńców. Na szczęście pierwsze wrażenie okazało się mylne i gra nie jest tak złożona jak na początku mi się zdawało.
Trzeba zwracać uwagę na to by ekwipunek dobrze ze sobą współgrał. Dzięki synergii dajmy takie zamrażanie może się stać siewcą masowego mordu.
Jest to moja pierwsza gra typu rogue-lite i gdyby nie tak miodny system walki to pewnie bym się od niej odbił. Ale w miarę upływu godzin zachodzę dalej i dalej. Gra idealna na kieszonsolkę i kilkunastominutowe posiedzenia.
No i ta muzyka!
rouge-like
PS: poszukaj patelni