Wciąż mam wątpliwości, dlatego poprosiłem o radę wujka google. Być może, moje wątpliwości zostaną rozwiane, po tym jak ustosunkujesz się do tego co znalazłem (oczywiście jeśli/jak znajdziesz chwilę czasu).
Oto na co natrafiłem http://forums.aegis7.com/threads/467-How-to-fix-Dead-Space-PC-control-problems. W tym linku są pewne rozbieżności z tym co piszesz. Zgadza się na pewno to, że przy zbyt dużej ilości fps-ów (nie jest sprecyzowane co oznacza zbyt duża ilość fps-ów), pojawia się szereg różnych problemów, m.in. lag myszki. Autor posta z powyższego linku mówi więc, aby te fps-y ograniczyć (tak jak i Ty).
Jako pożądaną ilość fps-ów podaje liczbę 60 (zgaduję, że dlatego, że taką ma właśnie częstotliwość ekranu). Wszystko poniżej 60 fps-ów to za mało, bo oznacza pojawienie się szeregu różnych problemów. Pojawia się m.in. lag myszki. Jasne jest więc, że moje 30 fps-ów to za mało dla tej gry (a przynajmniej zgodnie z tym co można przeczytać w tym linku). Jest to więc wyraźna rozbieżność z tym co pisałeś.
W jaki sposób autor posta z powyższego linku każe osiągnąć 60 fps-ów? Dlaczego twierdzi, że nie można użyć v-sync z gry? Dlatego, że ta opcja w Dead Space 1 nie ustawia ilości fps-ów na wartość równą częstotliwości ekranu, a na wartość równą połowie częstotliwości ekranu, czyli jak masz 60 Hz, to będziesz miał 30 fps-ów (możesz to sprawdzić - ja niestety tego zrobić nie mogę z wiadomych względów). Dlatego v-sync w grze trzeba wyłączyć i spróbować wymusić te 60 fps w inny sposób. Do tego celu można użyć właśnie przytoczonego przez Ciebie D3DOverride (choć ja na Twoim miejscu jeszcze raz sprawdziłbym to CCC). Ogólnie to gdybym był na Twoim miejscu to spróbowałbym takiego czegoś … ustaw częstotliwość ekranu na 70 Hz i zobacz, czy przy 70 fps-ach będziesz miał problemy z celowaniem. Może się okaże, że będzie lepiej?
Podsumowując z tego linku wynika, że ja już nic nie mogę z tym celowaniem zrobić. Co najwyżej mógłbym obniżyć ustawienia graficzne, żeby sobie podbić fps-y do ilości równej częstotliwości ekranu i wtedy celowanie powinno się poprawić. Sęk w tym, że ja tego nie chcę robić, bo przyzwyczaiłem się do takich ustawień graficznych 
– Dodane 03.01.2012 (Wt) 23:28 –
Sprawdziłem częściowo to o czym przed chwilą pisałem. Podbiłem sobie fps-y do 60 i poszedłem na strzelnicę (tą mini grę w 9 chapterze). Bez żadnego problemu ukończyłem wszystkie 5 lvl-i zdobywając na końcu power node. Wcześniej nie mogłem przekroczyć nawet 3 lvl-u (lol).
Co z tego wynika? Rozwiązaniem problemu z celowaniem jest ustawienie fps-ów na taką wartość, która będzie równa częstotliwości ekranu (czyli domyślnie jest to 60). Warto tutaj spróbować ustawić wyższą częstotliwość ekranu (jeśli ktoś z wyłączonym v-sync ma np. więcej niż 100 fps-ów), bo powinno to umożliwić płynniejszą grę (nie będzie się grało przy 60 fps-ach, a np. przy 70).