Misieksc
(Misieksc)
28 Kwiecień 2015 19:38
Witam ma ktoś sprawdzony sposób na skonfigurowanie apache i php tak aby móc się połączyć z bazą oracle
Korzystałem z tego poradnika: http://plone.uconn.edu/Members/jar02014/how-to-connect-to-oracle-from-php-or-python-on-debian-lenny
Wszystko przebiega ok ale niestety po wrzuceniu pliku na serwer nie ma połączenia z baza bynajmniej tak mi sie wydaje bo nie zaciąga żadnych danych.
Dodam że ten sam plik skrypty wrzucony na inny serwer działa bez problemu
jakiego pliku na jaki serwer?
Misieksc
(Misieksc)
29 Kwiecień 2015 11:44
Plik w sensie skrypt php który pobiera mi dane z bazy
natomiast serwer apacha + php stoi na Debianie
Serwer oracla jest na windows serwer
Gdy ten skrypt wrzucam sobie na lokalny serwer xampp dziala bez problemu.
nintyfan
(nintyfan)
29 Kwiecień 2015 14:00
Baza danych(na Windows) działa na jakim interfejsie? Jaki jest ip do serwera Windowsowego?
Misieksc
(Misieksc)
29 Kwiecień 2015 20:56
co masz na myśli pytająć o interfejs ?
Ip serwera windows jest wew typu 192.168.1.100 natomiast serwer linuxa z apache jest 192.168.1.110
nintyfan
(nintyfan)
30 Kwiecień 2015 09:57
Chodzi o to, jakie sieci mają dostęp do bazy danych. Specem od Windows nie jestem, ale na Uniksach usługi sieciowe mogą działać tylko dla danej podsieci/dla danego interfejsu(karty sieciowej).
I jeszcze kwestia zapory sieciowej w obu systemach. Musisz sprawdzić ustawienia zapory i na Windows, i na Linuskie.
Misieksc
(Misieksc)
30 Kwiecień 2015 16:05
nintyfan:
Chodzi o to, jakie sieci mają dostęp do bazy danych. Specem od Windows nie jestem, ale na Uniksach usługi sieciowe mogą działać tylko dla danej podsieci/dla danego interfejsu(karty sieciowej). I jeszcze kwestia zapory sieciowej w obu systemach. Musisz sprawdzić ustawienia zapory i na Windows, i na Linuskie.
No jeśli mam sprawdzić zaporę na Windows serwer to będe miał problem bo do niego nie mam dostępu żadnego natomiast na Linuksie ok pogrzebie
Ale dodam że ping z linuksa na sever oracla mam bez problemu
Ping leci przez ICMP (Internet Communication Message Protocol), a nie przez TCP. Poza tym, to pewnie Oracle działa na innym porcie.