Debian ciągły szum w słuchawkach

Witam,
Posiadam laptopa HP EliteBook 820 G2, a na nim Debiana 8.
Problem jest taki, że jak podepnę słuchawki do gniazda to słychać w nich szum niezależnie od tego czy jest włączony jakiś dźwięk czy nie. Dodatkowo jak wepnę te słuchawki (Słuchawki z samsunga do telefonu) to wyłącza mi wbudowany mikro, a ten w słuchawkach nie działa.
Generalnie zależy mi na tym, żeby usunąć ten szum, na mikro przy podpiętych sluchawkach mi tak bardzo nie zależy.

Był na tym lapku wcześniej Windows? Jeśli tak - na nim rozumiem dźwięk był ok?

Mam windowsa na innej partycji, tam jest wszystko ok.
Z wypiętymi słuchawkami z głośników nie wydobywa się szum. Jedynie jak są wpięte. Również jak je wpinam to w momencie wpięcia słychać gośny pisk przez ułamek sekundy.

Kliknij prawym na ikonkę głośności i wybierz mikser audio, lub podobną opcję w zależności od środowiska graficznego. Tam poustawiaj sobie odpowiednie źródła dla mikrofonu i słuchawek.

Mam tylko jeden suwak Master

Miałeś kliknąć prawym przyciskiem myszy, a nie lewym :stuck_out_tongue:

Prawym, to ten co kciuk jest z lewej strony. Wiem. No i mam 1 suwak. :wink:

Jakie środowisko graficzne?

xfce

Nie masz w menu kontekstowym jakiś innych opcji kontroli audio? Ja pod lxde mam np. Kontrolę głośności

Nic takiego nie widzę…

Spróbuj wywołać to okienko z terminala komendą pavucontrol i sprawdź czy masz dobre źródła i czy nie jest której przesterowane ponad 100% głośności.

W terminalu wycisz “Capture”

amixer set Capture 0%

Doinstalowałem paczkę, udało mi się ogarnąć mikrofon żeby działał zawsze ten wbudowany, ale szumy są głośniejsze a do tego nie mogę sterować dźwiękiem klawiszami funkcyjnymi. Pokazuje się pasek dźwięku jak używam przycisków ale w sluchawkach cały czas leci dźwięk o tej samej głośności

Poniżej 39% brak efektu, jednak szum trochę się zmniejszył.

Czyli nie wyciszył się do zera. Spróbuj tak

amixer set -c0 Capture 0%

root@Mateusz:/home/mateusz# amixer set Capture 39%
Simple mixer control ‘Capture’,0
Capabilities: cvolume cswitch cswitch-joined
Capture channels: Front Left - Front Right
Limits: Capture 0 - 65536
Front Left: Capture 25560 [39%] [on]
Front Right: Capture 25560 [39%] [on]

I później…

root@Mateusz:/home/mateusz# amixer set -c0 Capture 0%
amixer: Unable to find simple control ‘Capture’,0

Czyli pierwsza była dobra, tylko dlaczego 39, a nie jak podałem zero. Nie rób tego z konta root-a, jak nie ma potrzeby to się z roota nic nie robi.

amixer set Capture 0%

39 i 0 daje taki sam efekt.