Jestem aboslutnie zielony z obsluga linuxa ( mam zamiar to zmienić ) czy ktorys z forowiczow moze mi poradzic ktora z wersji mam sciagać.
na stronach znalazlem jeszcze takie wersje debiana jak : Hurd, Woody, Sid.
Prosze o pomoc. Dodam tylko ze system slozy mi glownie do szperania w internecie, tworzeniu programow w JAVIE i C++, no i oczywiscie do FLASHA dla ktorego windows znajdzie zawsze miejsce na moim dysku
pozdrawiam z gory dziekuje za odpowiedz
zastanawiam sie rowniez nad kupnem calosci, jezeli to ma jakis wplyw na stan rzeczy prosze o dodatkowe komentarze
dla początkujących dobrą wersją linxa jest Mandarke 10.1 który można za darmo pobrać z http://www.mandrakelinux.com/pl/ftp.php3 - bardzo przyjazny system, ciekawy, stabiliny itd
hmmmm , pomyliło ci się chyba , wydaje mi się że miałeś na myśli Redhata (dużo ludzi go krytykuje) lecz pamietaj że każdy system ma jakieś błędy i każdy woli inny
heh problem polega na tym ze mam linki i zrodelka do pobierania wszystkich mozliwych linuxow jakie kraza posieci, znalzlem w googlach, to nie problem.
Gozej z wybraniem odpowiedniego dla siebie, chcialem wystartowac z tym debianem bo mamy go w szkole, ale nie zaloezy mi na nim specjalnie, dlatego chcialem sie troche dowiedziec na temat tego i386 i i686, co to znaczy czy progzy napisane pod i686 beda dzialaly pod i386 i ktorego lina polecacie, co sadzicie o debianie.
Sprawe uwazam ciagle za otwarta!
czekam na podpowiedzi mam nadzieje ze to podejscie do zainstalowania linuxa w koncu zakonczy sie sukcesem hehehe
Tu natomiast są obrazy (pierwsza płyta dla nas Europejczyków to ta z oznaczeniem NONUS).
Debian jest bardzo dobry, ale nie na początek.
Proponuję SuSE - z mirrorów można pobrać obraz DVD ostatniej wersji.
i386 to oznaczenie architektury komputera (model procesora). System z tym oznaczeniem da się zainstalować na każdym nowoczesnym komputerze. Oczywiście technika poszła do przodu i mamy dziś nowsze procesory niż i386. Jeśli masz szybkiego Antka albo Intela, to z powodzeniem możesz instalować pakiety z oznaczeniem i686 (albo x86_64, jeśli dysponujesz procesorem 64-bitowym).
Nie rozumiem Twojej niechęci, bo suseł świetnie obsługuje takie środowiska, jak Gnome, WindowMaker, Fluxbox, Blackbox, TWM, FVWM, XFCE…
Idźmy na całość i polećmy Gentoo - jak spadać, to z wysokiego konia!
To nie są dystrybucje dla początkujących… Wyobraź sobie, że ktoś przesiada się z Windows na Slacka - pewnie zrezygnuje już przy instalacji…
Najlepiej więc wybrać coś okienkowego, z dobrymi konfiguratorami, żeby poznać podstawowe cechy systemu, a dopiero później zabrać się za bardziej zaawansowane działania. SuSE nadaje się znakomicie do wszystkich tych celów (myślę, że o niebo lepiej niż Mandrake i Fedora).
Ale przecież w gruncie rzeczy to wszystko jeden Linux, tylko inaczej zapakowany…
Problem ze SuSE polega na tym ze nie mam DVD, a sciaganie wersji mini i potem jej wzbogacanie jakos mnie zniecheca juz na samym starcie. Moze red hat bedzie dobrym rozwiazaniem??
To żaden problem. Wystarczy zamontować obraz w jakimś programie Windows (np. Daemon Tools) albo w Linuksie (mount loop) i skopiować wszystkie dane na dysk twardy, a potem wykonać instalację z dysku.
Zamiast DVD możesz ściągnąć z ftp cały katalog SuSE 9.2 - ze wszystkimi pakietami będzie tego z 5GB! (Ja tak zrobiłem ).
Wersja mini jest chyba przeznaczona do instalacji systemu przez internet…
Zasysam SuSE, zobaczymy co z tego wyjdzie. 3majcie kciuki hehe
Poszedlem na zywiol :-), jednak skonczylo si ena Debianie
Zainstalowalem go bez wiekszych problemow bo sciagnalem sobie eleganckie howto, i wszystko bylo by ok, gdyby nie fakt ze nie mam polaczenia z netem.
Mam plyte ABIT NF7 S na tej plycie mam karte Realtek 8201 i nie wiem jaki sterownik mam jej wybrac
Podejrzewam jeszcze ze blad moze wynikac z tego ze mam wlozona druga karte sieciowa ( moze cos sie gryzie ). W hoto bylo napisane ze wiekszosc kart wykrywa sobie sam, a jezeli nie wykryje to ktora z dostepnych tam kart mam wybrac, zeby polaczenie dzialalo? Zastanawialem sie jeszcze nad tym zeby w biosie wylaczyc moja standardowa karte sieciowa ( moze jest za nowa ) i pojechac na tej wlozonej dodatkowej, to jest jakis standard, ktory winda sama wykrywa i smiga jak dziecko.
Jak wiecie jaka karte mam wybrac do zainstalowania tej mojej na plcycie glownej to czekam na sugestie
Koles mial inna karte niz moja to raz, a dwa chcial zmienic MAC adres. Mandrake tez rozpoznaje moja karte a mi raczej zalezy na tym zeby dorwac sterownik do mojej.
Z calym szacunkiem dla “Czarno to wize…” bo kolega solidnie mi pomaga w mojej walce linuxowej, ale prosze mi tu nie wypisya bylo bylo bo szukalem :-(.
Szukalem tez w googlach ale nigdzie tego sterka nie moge znalsc :-(. I szukam dalej …