Debian - czy warto instalować XFCE, konfiguracja pl znaczków

Udalo mi sie zainstalowac Debiana Lenny z NetInstall, ale nie odznaczylem srodowiska graficznego i zainstalowalo mi Gnoma. Chodzi dosc szybko. W porownaniu do openSUSE ze 3 razy szybciej. Zastanawiam sie czy jest sens zmieniac na XFCE. Jak sadzicie?

Jak widac mam jeden problem… Otoz nie dzialaja mi polskie znaki. Pisalem w konsoli “dpkg-reconfigure locales”. Ustawialem na ISO, bo tak wyczytalem na jednym forum. Trzeba jakos doinstalowac polskie czcionki?

Najpierw pakiet locales musi być w systemie. Po tym najlepiej zrobić reboot systemu. I nie ISO a lepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z UTF8 :slight_smile:

Co do środowiska to pochwal się jakie masz podzespoły :slight_smile: Wg mnie nie ma aż tak wielkiej różnicy między Gnome a XFCE, jeśli juz na prawdę chcesz czegoś szybkiego to sprawdź: LXDE, FLuxbox, OpenBox itp.

Sprawdź osobiście a się przekonasz, że różnica jest :slight_smile: Chyba, że masz jakieś Core 2 Duo i 2 - 4 GB RAM no to pewnie różnicy nie odczujesz :slight_smile: Co do LXDE to się zgadzam nawet Xfce wymięka, Fluxbox jak dla mnie demon szybkości :slight_smile:

Pozdrawiam!

No tak… Nie podalem specyfikacji:

Duron 850 MHz

512 SDRAM

GF mx200 32MB

Grzebalem z konfiguracja locales wczesniej i teraz mam zamiast Debiana pl, Debiana en… Ustawiam tam na pl UTF i niby wyswietla w terminalu, ze skonfigurowal, ale jak nie ma jezyka polskiego i znaczkow tak nie ma…

Uruchamiasz z roota?

NA takim sprzęcie: LXDE, FLuxBox - nie pożałujesz :slight_smile:

Zainstalowałem ponownie Debiana z Netinstall. Pobrałem Xfce i mam polskie znaczki. Dociągam jeszcze jakieś aplikacje. Nie mam tylko spolszczonego systemu. Jak się za to zabrać? Czy wystarczy pobrać jakąś polonizację Xfce? (o ile jest)

Ja po instalacji Debiana zawsze mam cały system spolszczony ale i na twój problem jest rada http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=579

Pozdrawiam!