Debian - konfiguracja sieci DHCP


(Adrian 1987) #1

Witam. Zainstalowałem sobie dzisiaj rano Debiana ze stronki goodbye-windows lub coś takiego. nie instalowałem X'ów bo chciałem zainstalować "chude" GNOME ale niestety nie mam neta. Znalazłem stronkę http://dug.net.pl/texty/ethernet.php i jakieś wątki na forum Debiana ale ani to ani to nie pomogło.

Mam modem kablowy. Ping nie pinguje :slight_smile: Zmiany w interfaces nic nie dały (może jeszcze pokombinuję coś, nie wiem).

EDIT: Nakombinowałem tak, że zaczęło widzieć eth1 ale dalej nie działa.

Ifconfig wyrzuca lo i eth1. Na LiveCd wypisuje jeszcze prócz lo i eth1 - eth0

eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:00:6c:c4:38:f2 

          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1

          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:1000 

          RX bytes:0 (0.0 MB) TX bytes:0 (0.0 KB)


lo Link encap:Local Loopback  

          inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0

          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host

          UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1

          RX packets:624 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0

          TX packets:624 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0

          collisions:0 txqueuelen:0 

          RX bytes:47912 (47.9 KB) TX bytes:47912 (47.9 KB)

Czyli nie działa eth1. Mój plik interfaces wyglada teraz tak

# This file describes the network interfaces available on your system

# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).


# The loopback network interface

auto lo

iface lo inet loopback


# The primary network interface 

auto eth1

iface eth1 inet dhcp

Może ktoś odpisze w miarę szybko?


(Marekglapa) #2

Zmień:

# The primary network interface 

auto eth1

iface eth1 inet dhcp

na

# The primary network interface 

auto eth0

iface eth0 inet dhcp

wpisz w konsoli

ifconfig eth0 down

i

ifconfig eth0 up

i zobacz czy działa.


(roobal) #3

Jeśli jeszcze pobierasz adres z dhcp, to do tego wykonaj:

dhclient eth0

Jeśli masz stałe ip, musisz je wpisać ręcznie razem z bramą, maską itp.:

ifconfig eth0 down

ifconfig eth0 address xxx.xxx.xxx.xxx

ifconfig eth0 netmask xxx.xxx.xxx.xxx

ifconfig eth0 broadcast xxx.xxx.xxx.xxx

ifconfig eth0 up

DNSy podajesz w /etc/resolv.conf w postaci:

nameserver xxx.xxx.xxx.xxx

Pozdrawiam!


(Adrian 1987) #4

Kiedy zmienię eth1 na eth0 w interfaces to po ifconfig eth0 up wyskakuje, że nie ma takiego urządzenia. Więc zmieniłem już na eth1. Po dhclient eth1 wyskakuje:

Listening on LPF/eth1/00:00:0c:7d:70:0

Senging on LPF/eth1/00:00:0c:7d:70:0

Senging on Socket/fallback

DHCPDISCOVER On eth1 to 255:255:255:255 port interval 8

DHCPDISCOVER On eth1 to 255:255:255:255 port interval 12

DHCPDISCOVER On eth1 to 255:255:255:255 port interval 18

DHCPDISCOVER On eth1 to 255:255:255:255 port interval 12

DHCPDISCOVER On eth1 to 255:255:255:255 port interval 11

No DHCPOFFERS received

No working leases in peristent database - sleeping

Spróbuję zaraz napisać tak jakbym miał stałe IP - choć nie mam bo raz na długi czas się zmienia, niestety nie tak jak w neostradzie.

I nic z tego. Chyba sie pogniewamy z Debianem.


(roobal) #5

A po zmianie na eth1 podniosłeś kartę, tzn. zrobiłeś ifconfig eth1 up i dopiero dhclient eth1?

Pozdrawiam!


(Adrian 1987) #6

Tak, robilem tak po wszystkim co robilem :slight_smile: Potem zainstalowalem z GNOME ale to tez nic nie dalo.

(nie ma polskich znakow bo w ubuntu 9.10 jakos sie popsuly).