Debian - nie działa myszka w instalatorze graficznym

Witam. Chciałem przeinstalować sobie mojego debiana i tutaj pojawił się zonk - wszystkie obrazy testinga mają skopany (nie pierwszy raz) instalator. Nie idzie poruszać myszką, litery są jakieś pogrubione

http://img21.imageshack.us/img21/4666/debl.png

Nie jestem pewien, czy to znów pakiet udev czy tym podobny nie jest uwalony.

zamiast się bawić z instalatorem graficznym spróbuj normalnego instalatora konsolowego (jest na tej samej płycie). Trochę workaround, ale powinno działać.

Że instalatory testinga są czasem skopane to prawda - jakiś czas miast literek były same kwardaciki, potem zniknęła opcja odpowiedzialna za wybory zestawu pakietów do instalacji (wybór czy środowisko graficzne, laptop, może serwer poczty etc), a na końcu instalator wywalał się przy instalacji GRUB. To takie błędy testowych iso, z którymi się ścierałem dłuższy czas. Teraz nie pobieram już nawet testinga aby nie użerać się z tym, tylko stabla i z niego aktualizuję do testowego wydania. Co do instalatora - przeskakuj po opcjach tabem - w moim lapku instalator tak podkęca touchpada, że minimum ruchu palcem to niemal cały ekran przesunięcia kursora. Klepanie tab jest wtedy rozwiązaniem.

@jajek46 : Skorzystaj z tekstowego instalatora; w sieci znajdziesz wiele poradników.

Tekstowy instalator tak naprawdę niczym się nie różni od graficznego, poza tym, że w graficznym się klika, a tekstowym używa klawiszy ze strzałkami.

Pozdrawiam!

Tylko, że tekstowy wywala z kolei jakimiś errorami, które przerywają instalację… :shock: z kolei Tab u mnie nie działa na graficznym. Suma sumarum żaden obraz debiana nie działa - wszystkie mają uwalone oba instalatory.

@jajek46:

Czuję się olśniony specyfikacją błędu. Jakie to błędy?

Dokładnie :slight_smile: Ctrl+F+F12 i tam powinny być logi instalatora z instalacji. Jeśli instalator rzeczywyście nie działa poprawnie, można zainstalować Debiana netinstall i zaktualizować go do testing lub Sid, aktualizacją najlepiej wykonać przed instalacją środowiska graficznego, nie ma sensu dwukrotnie ciągnąć tylu pakietów.

Pozdrawiam!

Tekstowy instalator w buildach z ostatnich 2 tygodni na pewno działa i instaluje system poprawnie. Graficzny nie działa z powodu błędu udev. Zawsze można też wersje testing/unstable zainstalować z płyty grml.

Nie bardzo mam czas bawić się w inne rodzaje instalacji (odnośnie grml). Graficzny installer był o tyle lepszy, że w nim są nowsze wersje jajka do wyboru, w tekstowym testingu jądro jest nieco przestarzałe. Dodatkowo tekstowy co rusz wywala innym błędem, najczęściej jest problem z połączeniem się z podstawowymi repo, przez co nie może ukończyć instalacji

http://img833.imageshack.us/img833/3955/pyak.png

No i w tekstowym nie instaluje poza bazą niczego - środowisko i wszystko inne trzeba sobie ręcznie doinstalować. Mogliby w końcu naprawić te błędy, które już istnieją od dawien dawna.

Aż tak się dobrze nie znam na tych sprawach. Właśnie problem mam taki, że z tym nieszczęsnym udevem jest klops bo już od wielu miesięcy nie umieją tego poprawić, a instalujac stable zainstaluje mi stare xfce. Próbowałem instalować z płyty tylko z tym środowiskiem, ale też jest instalator uwalony.

@jajek46"

Trochę nie bardzo rozumiem, ale dla Ciebie wszystkie instalatory są “uwalone”.

Instalator tekstowy też pozwala na wybór jądra do instalacji. Proponuję wybrać “Expert install”.

Każdy instalator Debiana z tego, co pamiętam posiada jądro; nie trzeba go pobierać. Nawet obraz typu netinstall posiada system bazowy, którego nie trzeba pobierać z sieci.

Jedynie instalator businesscard nie posiada systemu bazowego, a jedynie skrypt instalacyjny.

Bzudra. Instalator typu core pozwala na wybranie pakietów do instalacji nawet bez połączenia z siecią; jeśli skonfigurowałeś podczas instalacji dostęp do Internetu to pozwala skorzystać z serwera lustrzanego, jaki został wybrany i pociągnięcie pakietów.

Widać.

To prawda ostatnio instalator debiana testing jest zwalony gui i text

gui brak reakcji na

mysz/klawe

text wykrzacza na grub target z obrazów 700mb , 140mb ,

ja do sida przez stable live doszłem

debian stable -> debian testing -> debian sid.

Jeszcze przed rozpoczęciem instalacji można wybrać jakie środowisko graficzne ma zostać automatycznie zainstalowane podczas instalacji systemu.

Pozdrawiam!

Można wybrać instalację w trybie eksperta i wybrać pakiety do zainstalowania.

W obrazie daily z dzisiaj na 100 % działa instalator tekstowy.

Przed rozpoczęciem to mam jedynie opcje Alternative desktop environment, a ta się tyczy tylko lxde, xfce i kde.

Zawsze taką wybieram.

Pobrałem se już bussines card i wszystko działa elegancko. :smiley:

Nie napisałeś o jakie środowisko graficzne Ci chodzi, w Debianie domyślnym środowiskiem jest Gnome, KDE itp. to środowiska alternatywne, jeśli podczas instalacji masz połączenie z internetem, Gnome zainstaluje się automatycznie, zresztą żeby zainstalować KDE i resztę, musisz mieć połączenie z internetem. Jeśli podczas instalacji masz połączenie z internetem powinno to wyglądać tak.

image.php?album_id=20&image_id=4258

Jeśli nie masz połączenia z internetem podczas instalacji, powinieneś mieć tylko te dwie ostatnie opcje do wyboru.

Pozdrawiam!

Można też pobrać obraz płyty z interesującym nas środowiskiem.

Tak jak napisał piteq , można pobrać obraz z dodatkowymi pakietami. Instalator w pewnym momencie pyta się, czy chcesz dodać dodatkowe nośniki z oprogramowaniem, wkładasz taką płytkę, pakiety z kolejnych nośników zostaną zindeksowane i będziesz mógł je “zaptaszkować” podczas instalacji.

Obraz ze środowiskiem xfce/lxde też ma skopany instalator, dlatego wziąłem bussines card który działa bez zarzutu. temat wyczerpany.