Debian: serwer X nie chce wystartować - "no screens found"


(Uzikan) #1

Witam, zainstalowałem sobie Debiana 4.0 R0 i X serwer nie chce mi wystartować. Pisze że należy skonfigurować xorg.conf. Sęk w tym że nie wiem za bardzo jak i co należy skonfigurować. Wyczytałem że w konsoli należy wpisać /etc/X11/xorg.conf. Niestety wywala mi Brak dostępu (a bylem zalogowany jako root). Podczas startu systemu wyświetla mi się komunikat:

"Fatal server error: no screens found"

Nie wiem gdzie leży przyczyna i co mam z tym zrobić. Dodam że jak widać nie miałem jeszcze do czynienia z Linuxem dlatego prosze o wyrozumiałość;] Mam karte Radeon X800GT

PS: próbowałem już takich polecań jak:

startx

dpkg-reconfigure xserver-xorg


(rgabrysiak) #2

Zobacz tutaj:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=952

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=492


(Uzikan) #3

czytałem juz ten artykuł. Jest opisane co jest powodem mojego problemu ale nie jest opisane jak mam go rozwiązać.

Tylko jak mam skonfigurować tą karte graficzną! Ani słowa o tym nie napisali.

Poza tym napisałem że konfiguracja przez dpkg-reconfigure nic mi nie pomaga ;/

Po wpisaniu startx pokazuje się:

"XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) on X server ":0:0" after 0 requests (0 konwn processed) with 0 events remaining."


(mario@) #4

Coś mi to przypomina

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=14&t=190486

Spróbuj wywalić zainstalowane stery (wtedy komp powinien odpalić normalnie) , następnie zaktualizuj system i spróbuj ponownie zainstalować stery.

Jak sobie coś jeszcze wspomnę to napiszę bo na pewno obyło się bez reinstalki w moim przypadku.


(Uzikan) #5

hm....a możesz mi podac komende jaką odinstaluje stery? Bo ja nie mam pojecia jak to zrobic...


(mario@) #6

A tak zapytam system nie odpalił odrazu po instalacji, czy po instalacji sterów z paczki.


(Uzikan) #7

System odrazu po instalacji uruchomił się w trybie tekstowym z błędem startu xów... To jak mam odinstalować te stery?


(rgabrysiak) #8

Tak odinstaluj je, spróbuj zrobić aktualizację systemu i dopiero je zainstaluj


(Uzikan) #9

2 posty wyżej zadałem pytanie JAK mam je odinstalowac;] Ja nie mam zielonego pojęcia jak sie to robi :slight_smile:


#10

To mogłeś chociaż troszeczkę się wysilić i użyć Google - KLIK


(Kaka') #11

I tutaj może być cały winowajca. Sęk w tym, że zaraz po instalacji Debiana i xorga, są dostępne tylko i wyłącznie sterowniki otwarte. Sterowniki te nie wspierają wiele nowych kart graficznych - tak samo może być z Twoją. Wiem, że na pewno obsługują Radeona X300. Jak jest z Twoją kartą? Dokładnie Ci nie powiem, ale można przypuszczać, że niestety sterowniki otwarte nie wspierają Twojej k. graf.

Możesz spróbować pobawić się z konfiguracją xorga (jako driver wpisz "ati" lub "radeon"). Jeżeli po tym zabiegu x'y nie wystartują, zapewne będziesz zmuszony zainstalować sterowniki zamknięte. Opis jak tego dokonać znajdziesz tutaj: http://www.debian.linux.pl/viewtopic.php?p=118#118 To wbrew pozorom bardzo łatwa sprawa.

Pozdrawiam.