Zainstalowałem przez sieć ostatnie, stabilne wydanie Debiana. Doinstalowałem wszystkie paczki, które były mi potrzebne w tym własnościowe sterowniki. Wcześniej miałem PCLinuxOSa, ale po ostatniej aktualizacji przestał działać sterownik nvidii bo nie jest wspierany przez najnowszego xorga, a do starszego nie mogę się cofnąć, tak więc zainstalowałem stabilnego debiana z nieco starszymi paczkami. Problem dotyczy właśnie tego sterownika. Akceleracja 3D jest, wszystkie gry działają, ale wszystko co widzę na pulpicie jest delikatnie zniekształcone. Wszystkie literki są tak jakby widoczne przez jakąś szybkę, mgiełkę, delikatnie rozmazane. Nie ma znaczenia czy zainstaluję sterowniki z repo czy z runa. Ponadto chciałbym się spytać co dają te wszystkie paczki w metapakiecie “nvidia-glx-legacy-96xx”, równie dobrze mogę zainstalować “xserver-xorg-video-nvidia-legacy-96xx” i też będzie działać, dlatego chciałbym wiedzieć co to jest za zawartość wcześniej wymienionej metapaczki oraz czemu do diabła instaluje mi nvidia-settings-legacy173xx zamiast nvidia-settings-legacy96xx i wykrywa mój monitor jako CRT. Zaraz się wkurzę i sie skończą Debiany bo jakoś wszędzie miałem normalnie tylko tu mi ściąga w tej metapaczce jakieś paczki przeznaczone dla najnowszych kart.
nvidia geforce 4200 ti