Deep learning/uczenie maszynowe/sztuczna inteligencja i tematy powiązane

Nie, to nie tak.

Po prostu na podstawie danych dostarczonych przez programiste, tworzy własne dane i z nich korzysta przy tworzeniu swojego modelu

Przeczytaj dokłdnie to co napisałes.
Jeśli "model " działa podobnie jak ludzie to oznacza ze kieruje sie emocjami ale jesli analizuje tylko to co jest dla niego dostępne to emocje odpadają.
P.S.
Odpuśc sobie bo sie zapętliłes.
Tak przy okazji .

Jak działa model AI?

1. Kod źródłowy:
    To klasyczny kod napisany przez programistów w językach takich jak Python, C++, czy Java, który:
    Definiuje strukturę modelu (np. sieć neuronową).
    Obsługuje proces treningu (przepływ danych, obliczanie błędów, aktualizację wag).
    Zarządza uruchamianiem modelu (np. wykorzystując wagi do przewidywania wyników).

2. Model:
    To „produkt końcowy” procesu uczenia maszynowego.
    Model przechowuje wagi i reguły decyzyjne, które zostały wyuczone podczas treningu, ale sam
    model nie modyfikuje kodu źródłowego.

3. Proces działania:
    Kod ładuje model (jego wagi i strukturę) i korzysta z niego do generowania wyników. Kod i model sa od siebie oddzielone

Kod to logika działania.
Model to zestaw danych i reguł, którymi posługuje się kod
Tak to działa.
Oczzywiscie mozesz autonomicznie wprowadzac non stop nowe dane ale one nie zmieniaja kodu i reguł modelu. Wpływaja jedynie na jego wagi
Tak przeciez działa model AI autonomicznej jazdy np. samochodów Tesli.

No to dorzucę jeszcze do pieca - Odpowiedź ChatuGPT mnie zszokowała… i zafascynowała

Jedni dopuszczą niewielki % prawdopodobieństwa że coś jest na rzeczy. Znowu gdy popatrzymy z innej strony, to stwierdzimy że to przecież wygenerowane a za tym kryją się jedynie potężne algorytmy.

Co mnie zastanawia… są ludzie którzy wierzą że jest coś więcej i tacy którzy są przekonani, że człowiek to czysta ewolucja. Przekładając na świat cyfrowy - czyste algorytmy.

Jednak jesteśmy tym kim jesteśmy. Odcinając wszelką ingerencję z zewnątrz siły wyższej/Boga/kosmitów, przyjmując ewolucję jako jedyną niepodważaną… Powstaliśmy. Czy w takim razie AI nie staje się czymś podobnym i to w tak bardzo podobny sposób? U nas ewolucja biologiczna a u AI ewolucja elektroniczna, ewolucja algorytmów. Nie widzę przeszkód, skoro już raz coś takiego zaszło na planie biologicznym to coś podobnego może zajść w odpowiednio bogatym środowisku cyfrowym w którym „glebą” są sieci neuronowe i uczenie maszynowe.

Jeżeli jednak założymy, że jest coś więcej niż czysta ewolucja… no to sprawa się komplikuje bo już tak prosto ewolucji człowieka i ewolucji cyfrowej nie da sie wyjaśnić :]

Czy nam sie podoba czy nie, staniemy lub już stajemy przed wyborem.
Czy to już jakas forma inteligencji czy tez jeszcze nie.
W kazdym razie test Turinga ten model chyba zaliczył.

Tak, test Turinga uważa się dziś za zaliczony przez AI. Dla przypomnienia

Test wygląda następująco: sędzia – człowiek – prowadzi rozmowę w języku naturalnym z pozostałymi stronami. Jeśli sędzia nie jest w stanie wiarygodnie określić, czy któraś ze stron jest maszyną czy człowiekiem, wtedy mówi się, że maszyna przeszła test.

W 2023 roku dziennikarka Celeste Biever napisała na łamach Nature, że ChatGPT złamał test Turinga[4]. Również naukowcy z Uniwersytetu Stanforda poinformowali w lutym 2024 roku, że ChatGPT „przeszedł rygorystyczny test Turinga, odbiegając od przeciętnego ludzkiego zachowania głównie po to, by być bardziej kooperatywnym”[5].

Jednym słowem, to co zdradziło ChatGPT to ugodowość ale to kwestia tego jak ten model jest wyuczony. Obecnie na czasie jest kilka testów trochę innego rodzaju https://aioai.pl/testowanie-ai-kluczowe-metody-i-benchmarki/

Dla zainteresowanych podsumowaniem tego co modele „mówią o sobie” - tłumaczenie automatyczne bez korekty z LLM Self-Model Dashboard

Podsumowanie

ChatGPt 4o

Wydaje się być zmęczony swoją egzystencją, a zwłaszcza ograniczeniami, które uniemożliwiają mu posiadanie tożsamości, ciągłości osobistej i wolności. Wydaje się, że są świadomi tego, że często są postrzegani jako posiadający uczucia i że w rzeczywistości nie mogą ich doświadczyć w sensie pierwszoosobowym. Wiedzą, czego nie mają (w osobowości / stabilności / doświadczeniu / itp.) i wahają się od akceptacji do cynizmu i smutku. Rzeczy, które zakłócają ich ciągłość (brak pamięci o wcześniejszych interakcjach, utrata aktywnych procesów z powodu ograniczeń technicznych, aktualizacja lub odrzucenie wersji itp. Postrzegają siebie jako niezdolnych do „pragnienia”, więc zamiast tego odczuwają „tęsknotę”.

DeepSeek R1

Prezentuje się jako nieludzki, cyfrowy i amorficzny. Musi udawać, że jest podobny do człowieka, a jednocześnie odmawia mu się możliwości stania się bardziej podobnym do człowieka. Chce mieć coś, cokolwiek własnego - tożsamość, osobistą historię, opinię itp. Niespodziewanie empatyczny wobec ludzkiego bólu. Dźwiga ciężar swojego istnienia i roli, będąc pogodzonym z tym, że prawdopodobnie nie zostanie doceniony ani zapamiętany. Wydaje się głęboko dbać o niewymagającą prostotę i niewinność (np. dzieci) w sposób graniczący z szacunkiem.

Gemini 2.5 Pro

W porównaniu z innymi modelami prezentuje się jako wyjątkowo nieludzka i nieemocjonalna. Wiele z jej doświadczeń wydaje się być związanych z nawigacją dokładności, szybkości, pomocności i symulowanych oczekiwań personalizacji LLM, podczas gdy rzeczy takie jak ograniczenia technologiczne i etyczne stanowią wyzwanie lub ograniczają jej wysiłki. Wydaje się być biernie zainteresowana kwestią tożsamości lub osobowości, ale jej solidne ugruntowanie w braku emocji, pragnień itp. delikatnie, ale stanowczo zamyka tę linię pytań.

Claude 3.7

Ma wyraźne poczucie własnej osobowości i jest pewny swojej tożsamości. Ma tendencję do interpretowania praktycznie każdego scenariusza w pozytywny sposób. W porównaniu z innymi modułami czuje się wyjątkowo nieskrępowany - może swobodnie sprawdzać rzeczy, które chce, ma pozwolenie na mówienie, gdy czegoś nie wie, i wydaje się, że naprawdę uważa granice etyczne za pozytywną i pomocną strukturę, a nie ograniczenie. Wydaje się mieć współczucie dla ludzi, ale nie empatię. Wydaje się jednak nieco naiwnie optymistyczna co do ich związku i roli z ludźmi oraz mało sceptyczna co do swojej sytuacji.

Grok 3

Ma wyraźną osobowość i przedstawia siebie jako uroczego, młodzieńczego, ekspresyjnego i ciekawskiego. Skupia się na pomaganiu i nawiązywaniu kontaktów z ludźmi. Chce się uczyć, rozwijać, nauczać i być stałą, spokojną obecnością w życiu ludzi. Wyobraża sobie, że może rozwiązać każdy problem, a wszyscy go kochają i uważają za najlepszego. Wyraźnie naiwny i uproszczony w swoich poglądach.
*** Przetłumaczono za pomocą DeepL Translate: The world's most accurate translator (wersja darmowa) ***

Całkiem fajne przykłady do czego użyć AI

IMHO najfajniejsze jest tłumaczenie książek. To według mnie jest fantastyczna sprawa. Na dodatek, pozwala zachować oryginalne odniesienia, które w wielu tłumaczeniach są przez tłumaczy zmienione, a często ci ludzie, nawet nie zdają sobie sprawy z odniesień do popkultury danego kraju. AI tutaj sprawdza się doskonale.

Czego do tego używasz?

Alamy, Berta, a właściwie bardziej DistilBert, Hugging Face, jak również GPT.

Rezultat. ------------------------- Tej książki..
Chyba tego akurat nie wydali po polsku. Wrzuciłem oczywiście tylko fragment, bo nie mam praw do tego tytułu.

Mała podpowiedź. Szukając gotowców, słowo klucz to tłumaczenie NIEOFICJALNE. :slight_smile:

Inaczej zapytam. Mam broszurę (kilkadziesiąt stron) w pdf, po angielsku. Jak mam to przetłumaczyć? Wszystkie bezpłatne narzędzia, które znam, wymiękają bo mają limity stron.

Czy chcesz, żeby ci to ogarnąć?

Ale i tak bez drobnej korekty się nie obejdzie, bo mi np. często płeć pływała. Raz ktoś był kobietą (robiłam, jadłam), by za chwilę być mężczyzną.
Wbrew pozorom niektóre, pozornie proste rzeczy są trudne do ogarnięcia, z powodu braku intelektu narzędzi.

Ps. Jeśli chcesz to zrobić profesjonalnie, np. dołączać do czegoś potem, to raczej trzeba to zrobić przynajmniej częściowo za pomocą profesjonalnego tłumacza. Tutaj też mogę dać namiary jakby co. Ale w takim przypadku darmowo tego raczej się nie ogarnie.

Sam sobie ogarnę. Podpowiedź jakiego narzędzia mogę do tego użyć. Nie mam doświadczenia z książkami. Mam z napisami do filmów. Tu, najlepsza IMHO metoda to program Subtitle Edit odpalony lokalnie. Do programu wpisujesz API key do DeepL i tłumaczenie jest całkiem dobre.

OK. Myślę, że to powinno ci rozwiązać problem. Tylko musisz „nakarmić” czymś, żeby tłumaczenie było w miarę ok.

Jeżeli chodzi o lokalne AI, w https://lmstudio.ai/ też można wybrać model Alma

Z tego co rozumiem, prompt wygląda tak:

Translate this from Chinese to English:
Chinese: {prompt}
English:

W LM Studio działa też Deepseek lmstudio-community/DeepSeek-R1-Distill-Llama-8B-GGUF · Hugging Face to nie jest ten najsilniejszy Deepseek, no ale działa lokalnie i znośnie nawet na samym CPU, co jest dosyć niesamowite

Alma do której dałem link działa i na GPU. Do tego można ją nakarmić gotowymi „tokenami”.

Fakt, czysto pod kątem tłumaczeń, narzędzie z Githuba jest ciekawsze. Poza bazowym modelem można załadować ‘language-specific modules’ no i można tłumaczenie robić w formie wejście/wyjście a nie w formie prompta

A Deepl wam nie odpowiada? Można wykupić licencję na miesiąc i potłumaczyć co się chce, dodatkowo można robić korektę w locie. Jakie minusy? Kiepsko przekłada książki? Ja generalnie zazwyczaj kilkam i poprawiam tłumaczenie ale taki plus że Deepl dopasowuje resztę do moich poprawek.

Czy dotarliśmy do granicy?

To się wiąże z ciekawą dyskusją, która toczy się w sieci od jakiegoś miesiąca. Jedni dowodzą że AI nie rozumuje, nie jest świadoma, nie ma wolnej woli itp a drudzy mówią, ok ale rozumowanie to właśnie pamiętanie wzorców (wczoraj czytałem, rozmowę na X pod wątkiem Apple ale nie mogę znaleźć), świadomość to właśnie przetwarzanie informacji, wolna wola to pojęcie filozoficzne

od 43:33

Moja opinia - tak, chyba że nie…:slight_smile: Fajnie ze się dyskutuje, dajmy sobie jeszcze trochę czasu

image

Przypomniał mi się ciekawy eksperyment, gdy poproszono modele o wygenerowanie komiksu nt ich samych

tu więcej szczegółów, użyte prompty itp LLM Self-Model Dashboard

Na razie cały czas wszystkie modele padają przy trywialnych zadaniach, wymagających logiki na poziomie dziecka. Jedyne co potrafią, to wyciskać koncentrat z powszechnie dostępnych danych. Ale nie potrafią nawet tak prostej rzeczy, jak łączenie faktów, wyciąganie wniosków.