Skąd brałeś Deepina?
Z pracy, a najlepsze jest to że w pracy Steam oraz gry działają prawidłowo. Prawdopodobnie coś na samym początku sknociłem, może jeszcze podczas instalacji sterowników karty graficznej bo nad tamtym też spędziłem chwilę, ale ostatecznie działa.
Ciekawi mnie czy ten Deepin z pracy nie jest jakoś skrojony pod konkretne potrzeby. Zaciągaj Polskiego:
Lub oryginalnego
https://www.deepin.org/en/download/
Jestem zdania by zawsze zaciągać ze źródła niż modyfikowane wydania.
Jeśli twój system ma flatpak-a i masz czas i chęci na testowanie czy twoje gry będą działać, to możesz zainstalować flatpakowego Steam-a.
https://flathub.org/home
Piszę, że musisz mieć czas, co oznacza, że:
- Steama powinieneś zainstalować prosto i bez problemu (jednak musisz sprawdzić czy masz Flatpak lub zainstalować go)
- Niektóre gry pod Flatpakowym Steam nie działają
Dlatego możesz zaoszczędzić czasu na dłubaniu w instalacji Steam, korzystając z Flatpaka. Jednak może to być zmarnowany czas, bo nie wszystkie gry odpalą od szlagu. Sam miałem problemy ze Steam na Flatpak, ale teraz wszystko już śmiga.
Czas się znajdzie, ale chciałbym uniknąć tylko reinstalacji sytemu, bo to kilka godzin minimum ponownej konfiguracji rzeczy których potrzebuję. Ale flatpak-a wypróbuję bo widzę, że mam
Jak Ci w pracy działa prawidłowo, to sklonuj dysk firmowy na prywatny i będziesz miał działający Steam w domu
Flatpak załatwił sprawę, dziękuję panowie za pomoc!
Mam jeszcze dwie kwestie :
- Czy to normalne, że dźwięk jest gorszy na linuksie? Szczególnie wysokie tony. Zauważyłem też, że jest sporo głośniejszy niż na Windowsie na tym samym poziomie głośności na wzmacniaczu dlatego też pewnie przez to pojawiają się przestery
- Gdy użyję “uruchom ponownie” to po restarcie zdarza się że system nie widzi klawiatury, muszę go wyłączyć i włączyć tradycyjnie guzikiem
Cóż sterowniki do dźwięku raczej są nieco inne niż na Windowsie ale u mnie jest ok, polecam jednak minta do steama jest bardziej przyjazny, deepin ma czasami problem przestawić się na kartę Nvidii, z resztą nie wiem czy steam nie potrzebuje OpenGL do działania.