Defragmentacja... inaczej

Czy są obecnie jakieś programy, które defragmentują do środka?

vault 0

Od środka czyli od tyłu? Po co taki program?

Pytanie w sumie niezłe, bo obecnie mamy coraz mniejszą kontrolę nad tym, co robi system, a mówiąc szerzej, oprogramowanie.
Ja nie wiem, ale za to wiem, że minęły już czasy, gdy taka defragmentacja (tyle że nie do środka, a od początku HDD) była wskazana. Obecnie coraz rzadziej użytkownik ma się tym zajmować, to robi system - z automatu - i robi to dość dobrze. Do tego dyski SSD są coraz popularniejsze, a tam to już w ogóle tylko kontroler zarządza komórkami pamięci.
Natomiast na HDD taka defragmentacja też nie jest dobra, bo pierwszy lepszy zapis do już istniejącego pliku rozwala wszystko.

2 polubienia

Źle przeczytałem. Do środka? Są programy, w których można ustawić, aby duże pliki lądowały na końcu dysku, a małe na początku.

Prawie każdy tak potrafi Np Defragger Tylko trzeba zaznaczyć żeby przenosił duże pliki, ale to bez sensu. Przeniesiesz do środka np duży film a potem go skazujesz. Tym możesz zdefragmentować wybrane pliki i duże dać na koniec

Masz tu wersje Portable https://portable.info.pl/defraggler-portable/

To zwykły defraggler.
U mnie w określonych przypadkach zdaje egzamin, znacznie skraca czas
niż użycie programów które go zastępują.

Widzę, że już chyba nie ma takich jak ten, co go zademonstrowałem.

1 polubienie

To było w modzie 20 lat temu, teraz jest SSD

Ile % użytkowników komputerów posiada 3 lub 4 TB SSD?
Moda z reguły do tanich nie należy. :grinning:

SSD się nie defragmentuje.
4TB Raczej jako dysk do NAS

A ja mam 4TB HDD.

No ale przecież nie jako jedną partycję? Poza tym to defragmentator zwykle wybiera “najlepszy” algorytm rozmieszczenia plików (podejrzewam, że to jakaś heurystyka bazująca na rozmiarze partycji i systemie plików). Szukaj w programach defragmentujących opcji przesuwania plików na początek/koniec dysku/partycji - to jest właśnie to Twoje “do środka” (zdaje się że windowsowy defragmentator ma taką opcję, a jeśli nie to bodaj O&O ma takowy w ofercie).

O&O na pewno takiej opcji nie ma. Wiem, ponieważ go używam.
Testowałem różne i tylko “Ultimate Defrag” 4.0.98 z 2017 r. posiada tę opcję.
Myślałem, że jest coś nowszego.

Często mielisz dane na tych dyskach, żeby defragmentacja była wymagana?

1 polubienie

Lekko jesteś na niedoczasie. Najnowsza aktualizacja jest tego softu jest z 18.10. br

A teraz popatrz na dolny obrazek na stronie domowej programu, jego opis i wyciągnij wnioski:

OK. Popatrz na mój obrazek i napisz lub pokaż jak ustawić opcję aby otrzymać
efekt jaki opisałem.

PS. Tę wersję DiskTrix.UltimateDefrag.6.0.35.0 testowałem ponad miesiąc temu.

Może mnie ktoś wytłumaczy, o co tu chodzi, bo nie łapię.

Nie mogłeś jej testować ponad miesiąc temu. Softpedia jest na bierząco!

Właśnie po to mam, 4TB, że raczej nie muszę z tego powodu defragmentować.
Zawsze tam się znajdzie dziura, aby cały nowy plik się zmieścił.

Chciałem sprawdzić datę, od kiedy to tam jest, ale tak to jest napisane, niestety.
26 data Mehr 1398

To była Version 5.0.10.0.
Tę ostatnią też testowałem, zaglądałem do HELP i nic.

Jaki jest sens podawać link do agregatora, kiedy można do strony producenta?

I również uważam, że defragmentator inny niż systemowy to szamanizm, bezsensowne mielenie dyskiem, albo zachowanie pamiętające ubiegły wiek :wink:

1 polubienie

W takim razie po co cała ta dyskusja?