Defragmentacja nie działa

Witam. Jestem nowy na tym forum i “zielony” jeżeli chodzi o naprawy i konfig. komputera. Mam laptop Acer z Vista Home Premium (bez płytki, ale chyba oryginalny). Mam z nim problem: nie można zrobić defragmentacji tzn. gdy wchodzę we właściwości i narzędzia wszystko jest ok, ale po naciśnięciu defragmentuj nic się nie dzieje - ani na C ani na D. Aha, chciałbym przywrócić Windowsowską defragmentację, a nie inst. inną. Pomóżcie, tylko w sposób zrozumiały dla takiego laika jak ja. Pozdrawiam. :frowning:

Niestety tak bywa z defragmentacją od czasów visty. W windowsie 7 też takie cyrki są, że z czasem po prostu przestaje działać defragmentacja

W uruchom wpisz: dfrgui - uruchomi sie ten sam degragmentator z podglądem na wszystkie dyski - na najmniejszej partycji uruchom najpierw "Analizuj dysk"a później uruchom “Defragmentuj dysk”. Powinno trwać krótko - w zależności jednak od wielkości dysku i stany fragmentacji plików. Być może twój systemowy jest tak pofragmentowany, że to może trwać bardzo długo.

Wpisanie tej komendy nie działa- po prostu nic się nie dzieje

To musisz przeskanować komputer jakimś programem antywirusowym np.: http://www.pandasecurity.com/activescan/index/ , a później pomyśleć o naprawie systemu bądź z płytki bądź z przywracania systemu.

Nie mam też żadnych szpiegów ani wirków bo pod tym względem jestem wyczulony

Hm. Dzięki za sugestie, ale wpisywanie tej komendy nic nie daje. Zapomniałem napisać że również nie mogę wykonać kopii zapasowej ani przywrócić system. Po komendzie wykonaj kopię pokazuje się komunikat: “Kopia zapasowa plików nie może zapisać ustawień automatycznej kopii zapasowej z nast. przyczyny: Żądanie nie jest obsługiwane. (0x80070032). Spróbuj ponownie.”

Jeśli to jest ACER z Vistą, chyba oryginalną, ale bez płytki, to może przy starcie systemu po naciśnięciu chyba F10 uruchomi ci się odzyskiwanie systemu z partycji recovery - sprawdź to. Poczytaj w tym temacie instrukcje od swojego Acera lub ściągnij takową z internetu, ze strony Acera.

Defragmentacja w Vista nie działa. Już myślałem, że nic się z tym nie da zrobić, kilka miesięcy używałem programów zastępczych, aż tu nagle, patrzę a systemowy defragmentator “śmiga”. Stało się to po zainstalowaniu “Diskeeper 2011 Pro Premier 32x 64x” w wersji full. Najpierw zainstalowałem polską testówkę, po czym nadinstalowałem ją “Diskeeper 2011 Pro Premier 32x 64x” i okazało się, że jest po rosyjsku. Zrobiłem defraga i odinstalowałem tego ruska. Wciskam Defrag systemowy a tu o dziwo wszystko śmiga :slight_smile: Spróbujcie może komuś też w ten sposób uda się to odblokować. Pozdrawiam.