Obecnie używam xp ale moje pytanie dotyczy visty . Czy programem pagedefrag można defragmentować plik wymiany na viscie czy innym. bo z tego co wyczytałem to jest dalej tak samo ze plik wymiany jest od vista tak samo porozrzucany na całym dysku. A może istnieje program taki jak kiedyś był do win 98 -defragmentator z norton utlities który to plik wymiany ustawiał na początku dysku w całości. Bo na razie nie spotkałem pod xp/vista takiego programu.
Mi pagedefrag nie chciał działać pod vistą. Ale i tak prawie wcale go nie używam. Lepiej jest wyłączyć plik wymiany, następnie zdefragmentować dysk, a później ponownie go włączyć. Będzie utworzony nowy plik pagefile.sys o wielkości wcześniej przez ciebie ustalonej, i teoretycznie powinien być nie pofragmentowany ale czasami jest inaczej (sam nie wiem dlaczego). Jeżeli masz możliwość to użyj właśnie defragmentatora z Norton Utilities (niestety nie wiem czy ostatnia wersja współpracuje z Vista).
Każdy system (XP & Vista) stara się stworzyć na pewnej przestrzeni dysku jednolity plik wymiany, przynajmniej na początku. Najlepiej stworzyć plik wymiany na osobnej partycji gdzie nie ma jeszcze innych plików. A jeśli nie chcesz aby był tak “porozrzucany” wybierz stały plik wymiany nie kontrolowany przez system. Wtedy zapominamy o całej sprawie…
Edit:
^^^ o 3 minuty spóźniony więc aby dodać trochę świeżości, taką operacje można dokonać programem Diskeeper http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=566&Diskeeper+Professional+Edition+2008+12+Build+758t
siwymortis muszę ci powiedzieć, że nawet jeżeli masz stały plik wymiany może dojść do jego defragmentacji, włączyłem kiedyś programik do analizy stopnia defragmentacji dysku i o dziwo stały plik wymiany (bo zawsze taki tworzę) był pofragmentowany, pewnie powiesz, że to nie możliwe, ja też tak sądziłem, ale po zbadaniu dysku okazało się że jest pofragmentowany, wprawdzie tylko w jednym miejscu ale jest, przynajmniej program tak twierdził. A co do lokalizacji pliku wymiany na innej partycji to stanowczo odradzam, według moich testów w zależności w, której części dysku go się umieści zysk na wydajności jest niewielki, prawie niezauważalny dla współczesnych kompów. Oczywiście umieszczenie go na końcu dysku mija się z celem
Hej rokko - powiem tak, nie będę się kłócić czy stały plik wymiany może ulec defragmentacji (logicznie myśląc nie - ale jak to sie mówi gdzie kończy sie sens i logika to mamy wojsko i system microsoftu :mrgreen:). Z tego punktu że odpal 5 różnych programów do defragmentacji i każdy pokaże o dziwo coś innego. Co do osobnej partycji o nie chodziło mi o szybkość działania (fakt ten pomysł był dobry kilka lat temu) tylko o to że jak zrobi na osobnym dysku (czyt. po formatowaniu) i założy tam plik wymiany to 99% bezie w całości. Dobrze że przynajmniej zgadzamy się w 100% że plik lepeij żeby był niezmieniany przez system
no widzisz jak chcesz to potrafisz
pagedefrag działa w Viście ;-).
Pozwolcie, ze skorzystam z okazji i spytam…
… jaka wielkosc pliku wymiany ustawic przy 4GB ramu?
Heh przy 4GB RAM możesz go całkowicie wyłączyć, ale dla bezpieczeństwa możesz ustawić na 512-1024Mb
Dziekuje za odpowiedz. Spytalem, bo przy 4GB ramu chcialbym jak najbardziej ograniczyc zapisywanie w pliku wymiany, bo dysk jest wolniejszy niz RAM. To powinno ograniczyc mulenie, ktore czasem sieniestety zdarza. Dobrze mysle, czy cos pomerdalem?
Myślisz dobrze
Tylko niestety nie zawsze można wyłączyć plik wymiany, bo niektóre programy go wymagają do działania
Niestety większość gier na Viście wręcz wymaga pliku wymiany, inaczej mają duże opory na włączenie się
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Poki co, za rada rokko ustawilem 1024. Teraz obserwuje stabilnosc i dzialanie programow oraz gier. Jesli bedzie stabilnie, to zmniejsze do 512. Jak dotad zauwazylem duza porawe i zminimalizowanie sie mulenia. Szczegolnie tego po starcie. Zobaczymy jak edzie dalej.
Jeszczeraz dziekuje za rady.