Witam
Mam ogromny problem. Zakupiłam notebooka z systemem linux. Chciałam go odinstalować i zainstalować win XP, jednak po zmianie partycji na windowsową w systemie linux, przy ponownym uruchomieniu komputera z płyty instalacyjnej win XP nadal jest problem po wypakowaniu plików. Niebieski ekran i informacje:
Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:
Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F,aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.
W BIOSIE za cholerę nie mogę znaleźć możliwości przełączenia SATA Mode. Dlatego partycję przestawiłam w linuxie - w menadżerze na NTFS.
Nie dostałam płyty instalacyjnej z Linuxem wraz z laptopem, mam jedynie płytkę XP oraz kopię zapasową ale tylko do odzyskiwania systemu win7 którą otrzymałam do kompa stacjonarnego wraz z jego zakupem (ale z tego zdaje się zainstalować nie można, bo na końcu pojawia się informacja, że jest za mało miejsca na dysku).
Teraz więc laptop już w ogóle się nie uruchamia, bo linux nie widzi dysku - partycja jest pod windows, a windowsa nie można zainstalować
Przy normalnym uruchomieniu laptopa pojawia się czarny ekran z informacją:
Bootmgr is missing
press: ctrl+alt+del to restart
po restarcie oczywiście to samo…
komputer to: Notebook HP 655 4GB
Oczywiście jestem laikiem… bardzo proszę o pomoc