Deinstalacja Linuxa OpenSUSE i instalacja winXP

Witam

Mam ogromny problem. Zakupiłam notebooka z systemem linux. Chciałam go odinstalować i zainstalować win XP, jednak po zmianie partycji na windowsową w systemie linux, przy ponownym uruchomieniu komputera z płyty instalacyjnej win XP nadal jest problem po wypakowaniu plików. Niebieski ekran i informacje:

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F,aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.

W BIOSIE za cholerę nie mogę znaleźć możliwości przełączenia SATA Mode. Dlatego partycję przestawiłam w linuxie - w menadżerze na NTFS.

Nie dostałam płyty instalacyjnej z Linuxem wraz z laptopem, mam jedynie płytkę XP oraz kopię zapasową ale tylko do odzyskiwania systemu win7 którą otrzymałam do kompa stacjonarnego wraz z jego zakupem (ale z tego zdaje się zainstalować nie można, bo na końcu pojawia się informacja, że jest za mało miejsca na dysku).

Teraz więc laptop już w ogóle się nie uruchamia, bo linux nie widzi dysku - partycja jest pod windows, a windowsa nie można zainstalować :frowning:

Przy normalnym uruchomieniu laptopa pojawia się czarny ekran z informacją:

Bootmgr is missing

press: ctrl+alt+del to restart

po restarcie oczywiście to samo…

komputer to: Notebook HP 655 4GB

Oczywiście jestem laikiem… bardzo proszę o pomoc

niepotrzebnie kombinujesz z linuksem

odpalasz płyte instalacyjną XP tam można usunąć wszystkie partycje i podzielić dysk na nowo czyli instalatorem zrobisz wszystko co trzeba

ewentualnie jeśli nie instalator nie będzie widział dysku to trzeba w biosie zmienić tryb pracy dysku z AHCI na IDE

Bardzo dziękuję za odpowiedź :slight_smile:

Właśnie po odpalaniu instalatora windows cały czas pojawiał się komunikat - po rozpakowaniu plików:

Jeżeli po raz pierwszy widzisz ekran błędu Stop, ponownie uruchom komputer. Jeżeli ten ekran pojawi się ponownie, wykonaj następujące kroki:

Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F,aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.

W związku z tym w systemie linux w końcu przestawiłam partycję na windowsową i skutek jest taki że teraz nawet linux się nie odpala bo jak napisałam jest komunikat:

Bootmgr is missing

press: ctrl+alt+del to restart

natomiast w biosie nie mogę znaleźć opcji o której piszesz tj. zmiany trybu z: tryb pracy dysku z AHCI na IDE :frowning:

Witaj :smiley:

Jak wygląda sprawa teraz ? Na jakim jesteś etapie i czy możesz przywrócić komputer do stanu pierwotnego , czyli do stanu sprzed zmiany partycji ?

do de instalacji SUSE jest specjalna procedura , każda wersja SUSE ma inna , wiec daj znać postaram się pomoc

Napisz jaki SUSE

Jeżeli ciągle jesteś w kropce i nic nie działa to !

Wygląda na typowy konflikt MBR - czyli Master boot Record. Występuje to ciągle jeśli mamy na komputerze dwa systemy ubuntu -w Twym przypadku suse- oraz windows . Teraz masz na laptopie XP ale zlikwidowany suse zabrał ze sobą system startowania komputera , dlatego nie wystartuje XP .

Jeżeli zlikwidujesz ubuntu komputer gubi Master Boot i nic już nie wystartuje , jest bardzo prosta i łatwa naprawa =D>

Wyłącz laptop - wsadź płytę z XP wciśnij F12 trzymając F12 włącz laptop . wybierz startuj z CD .

Następnie w manu które się pojawi wybierz język systemu XP . Następnie pojawi się okno wybierz XP .Następnie pojawi się okno z wyborem , wybierz to czarne okno na dole -command prompt , kliknij na to pojawi się okno czarne

Teraz uwazaj !!

bootrec /fixmbr i kliknij enter - pamiętaj pomiędzy bootrec a / ma być przerwa !

znowu pojawi się napis jak poprzednio ! tym razem za strzałka wpisz !

bootrec /fixboot

kliknij enter

następnie zgaś to okno -prawy róg krzyżyk .

zrestartuj komputer i MBR naprawiony =D tutaj na you tube film z pokazem jak to się robi

można pójść - na około-

Sciagnij na USB poppy linux http://puppylinux.org/main/Download%20L … elease.htm

ten drugi metalik !

podłącz USB z poppy do laptopa wciśnij F12 wybierz start z USB jak wystartuje będziesz miał opcje zainstaluj na komputerze ,wybierz ta opcje . Następnie wybierz w manu zainstaluj jako jedyny system . To automatycznie wyczyści komputer i ustawi partycje.

Wyłącz laptopa , następnie z płyty XP odpal i zainstaluj XP także wybierz opcje zainstaluj jako jedyny system , wyczyści wszystko i będzie OK .

Na you tube znajdziesz , jeśli będziesz miał problem opis jak sciagnac na USB oraz jak zainstalować poppy linux z USB

Hmm… Problem może być nawet nieco bardziej złożony.

Podaj wersję bitową XP, którego chcesz zadomowić na dysku.

O wyłączeniu AHCI na rzecz IDE już było powyżej.

Sprawdź stan włączonego SECURE BOOT. 32 bit wersje systemów do Visty włącznie tego nie obsługują.

Pomyśl o integracji sterowników AHCI z instalką Windows (tylko 64 bit) za pomocą np. nLite.

Dowiedz się, czy tablica partycji jest umieszczona na GPT, czy na starszym (i kompatybilnym z choćby XP 32 bit) MBR.

Niestety, pomimo moich usilnych starań na swoim Asusie U32U nie udało mi się uruchomić instalatora WinXP 32 bit.

Niestety sposób 1 nie działa :frowning:

Ściągam Puppy Linux i spróbuję z tym, ale straciłam nadzieję, że się uda.

Czy z win7 byłoby ok? Czy instalacja tego systemu mogłaby się udać?

Przy próbie wykonania: "Wyłącz laptop - wsadź płytę z XP wciśnij F12 trzymając F12 włącz laptop . wybierz startuj z CD .

Następnie w manu które się pojawi wybierz język systemu XP . Następnie pojawi się okno wybierz XP .Następnie pojawi się okno z wyborem , wybierz to czarne okno na dole -command prompt , kliknij na to pojawi się okno czarne

Teraz uwazaj !!

bootrec /fixmbr i kliknij enter - pamiętaj pomiędzy bootrec a / ma być przerwa !

znowu pojawi się napis jak poprzednio ! tym razem za strzałka wpisz !

bootrec /fixboot

następnie zgaś to okno -prawy róg krzyżyk .

zrestartuj komputer i MBR naprawiony =D tutaj na you tube film z pokazem jak to się robi

"

pojawia się to:

“Sprawdź, czy na komputerze nie ma wirusów. Usuń wszelkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dysk twardy, aby upewnić się, że jest on poprawnie zainstalowany i skonfigurowany. Uruchom program CHKDSK /F,aby sprawdzić, czy dysk twardy nie jest uszkodzony, a następnie ponownie uruchom komputer.”

a dalej wszystko i tak kończy się na tym:

"Bootmgr is missing

press: ctrl+alt+del to restart"

jak ściągnie się puppy, spróbuję zainstalować ten system a dalej już nie wiem, zobaczymy

Dziękuję bardzo za rady :slight_smile:

#-o Nie działa pewnie dlatego ze po drugim wpisie miałaś także wcisnąć - enter - dopisałem chwilkę później

I napisz jakie systemy do wyboru się pojawiają po akcji z płytą XP , czy był także suse do wyboru?

Jeżeli uda się wystartować poppy to postaraj się sformatować partycje w jedna o nazwie FAT 32 bootable - będzie taki wybór w poppy

XP z FAT 32 na pewno się zainstaluje

Jeszcze jedno ważne pytanie !

podczas startu instalacji z płyty XP - czy masz na pewnym etapie pokazane partycje ? jeśli tak to sformatuj je wszystkie !

bez tego XP się nie zainstaluje [-X

proces instalacji XP nie będzie skończony jeśli nie sformatujesz wszystkich partycji - we wstępnej fazie instalacji XP powinny być widoczne partycje do wyboru , trzeba je wszystkie sformatować ! następnie instalacja XP

Czyli w skrócie wkładasz płytę z XP - formatujesz partycje i instalacja

poppy linux daje możliwość wejścia w foldery innych systemów jakie masz na kompie , nawet jak są uszkodzone i nie działa system , warto to poznać

Padnie system , podłączasz USB z poppy i kopiujesz wszystko co potrzebne każde dane i foldery :slight_smile:

Chodzi o to że ja w ogóle nie mam takiego etapu - by coś wpisać, mogę tylko zrestartować komputer i nic więcej.

a system jaki miałam / mam teraz uszkodzony to linux open suse 11

masz juz poppy linux na USB ?

jeśli tak to wystartuj i sformatuj partycje utwórz jedna o nazwie FAT 32

tutaj masz wytłumaczone obrazkowo jak zainstalować puppy linux na usb i potem na kompie

SYSLINUX 4.03 2010-10-22 EDD

ERROR: No configuration file found

No DEFAULT or UI configuration directive found!

boot:

coś takiego mam na czarnym tle przy próbie odpalenia linux puppy

co mam wpisać po tym boot:?

proszę o podpowiedzi, dziękuję :slight_smile:

Solution for the Error :

Open the USB installation media, then rename the following: t ak pozmieniaj ja poniżej -ale dlaczego masz sisi linux?

isolinux –> syslinux (folder)

isolinux.bin –> syslinux.bin

isolinux.cfg –> syslinux.cfg

Najlepiej i poprawnie zainstalujesz Puupy linux na USB tym programikiem http://unetbootin.sourceforge.net/

jeśli teraz korzystasz kompa z windowsem - wybierz windows ! u gury

to program do kreowania botowalnych USB !

Wracając do płyty XP

w laptopach HP aby odpalić bootowalne CD-DVD-USB robisz tak !

włączasz laptopa i od razu naciskasz F10 trzymaj cały czas aż pokaże się manu w którym możesz wybrać opcje startu komputera .

klikasz enter i następnie zastosuj

Problem w tym ze nie wiem jak startujesz obecnie CD z Xp i USB jako botowalne możesz opisać ?

W HP także istnieje opcja taka !

włączasz komputer i od razu naciskasz - esc - klawisz wtedy wyświetla się ramka start manu - czasami trzeba jeśli się nie włączy klikać non stop na to esc .

następnie wciśnij F9 i ukaże się możliwość wyboru botowania - będzie także CD

ta druga metoda z F9 jest dla potrzeb teraźniejszych ta z F10 to zmiana na stale w BIOSie . którą później będziesz musiała zmienić .

Juhu mam Puppy!

co teraz?

muszę wybrać z poniższych opcji:

"Press enter key to probr for correct hardware-specyfic driver…

-Probe

-Chose

-Vesa"

Które?

chose - czyli wybór

tutaj masz krok po kroku po Polsku http://linuxiarze.pl/puppy/

napisz jak zainstalujesz - wtedy zrobimy te partycje abyś mogła wgrać Xp =D>

mając system na pokładzie już można zacząć coś robić

ok, zainstalowane - na pendrive, mam uruchomiony już w laptopie, ale po angielsku.

Co robić dalej by wgrać windows?

fajnie =D>

już szukam dokładnego opisu obrazkowego z you tube krok po kroku -momencik

Ok :wink: dziękuję :slight_smile:

tutaj masz krok po kroku na angielskim manu - będzie Ci łatwiej

działaj i jakby co Pytaj :smiley: Musisz koniecznie zainstalować puppy na dysku twardym , aby komputer miał system jakikolwiek by zadziałać z partycjami i potem zainstalować XP

jak dojdziesz do opcji Gparted gdzie pokazany dysk twardy to w prawym rogu ustawienia - wybierz FAT 32 cały dysk

Dodane 30.06.2013 (N) 16:07

możesz także spróbować tylko Gparted - zobacz video co to - tam formatuje sie dysk i partycje .

Możesz zostawić cały dysk jako FAT 32 i nie instalować puppy . Jeśli się powiedzie to OK . wtedy już na czystym dysku XP zadziała.

W każdym bądź razie ujrzysz co masz na dysku - czy suse i xp tam siedzi :smiley:

Jednak najlepiej będzie jak puppy będzie na dysku twardym - wtedy obok zainstalujesz XP . Jeśli płyta XP jest OK to bez problemu zainstaluje się obok puppy - ta pewność jest potrzebna bo nie wiadomo czy płyta XP jest OK .

Jeżeli XP będzie OK to się wywali puppy i zostawi sam XP

Powodzenia i i klikaj jakby co :smiley:

Dodane 30.06.2013 (N) 16:51

tutaj masz film z opisem obrazkowym jak używać Gparted -oglądaj od 4 minuty 5 sekundy.

Musisz mieć tak ! Primary partition FAT 32 jako cały dysk

Po wykonaniu opcji pierwszej - bez instalacji puppy na dysku twardym to samo czyli niebieski ekran i znany już błąd.

Przy próbie zainstalowania puppy na twardym niepowodzenie bo nie ma opcji by go nagrac z pendrive :frowning:

Już nie wiem co robić

jest opcja - spokojnie wiem ze to nie łatwe .

włącz puppy jak przedtem z USB , jak już włączony kliknij myszka na pulpit byle gdzie :smiley:

wybierz setup ( trzeci od góry) jak się rozwinie zobaczysz opcje puppy universal instaler i kliknij na to :smiley:

następnie kliknij na internal ( IDE or SATa hard drive) i kliknij OK

pokaże nazwę dysku - kliknij OK i dalej

zobaczysz nowa stronę i pierwsza od góry będzie GParted - kliknij na to

i dalej krok po kroku jak na tym filmie

jeżeli nie możesz z USB to nagraj puppy na płytę . zrób botowalna płytę .

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc, bardzo mi pomogliście! !!

A więc sprawa wygląda tak:

udało mi się zainstalować windows 7 - na dysku największym (dwa mniejsze zniknęły - znaczy windows ich chyba nie widzi)

Owy windows 7 jest, wszystko ok., tylko że nie mam żadnych sterowników, ani do karty sieciowej ani do wifi itd.

nie mam pojęcia jakie są tam karty a więc nie wiem jakie pobrać i skąd by je dograć…