Raczej poszukaj dekodera w polskich sklepach/serwisach giełdowych - musi to być sprzęt obsługujący DVB-T2/HEVC (drugi model na pewno tego nie ma). Antenki dołączane do zestawów to badziewie - dekoder musi być podłączony do porządnej anteny: osobna instalacja albo podziel sygnał rozgałęźnikiem.
Jak na upartego PC ma robić robotę (jakaś apka lub np. VLC wyświetli sygnał naziemnej), to z tym na HDMI wtedy musisz kombinować ze przełączaniem sygnału (np. jak na co dzień masz podpięty PC na DisplayPort, VGA, drugim HDMI czy DVI).
Wtedy w ustawieniach monitora trzeba ręcznie wybierać odpowiedni HDMI w przypadku gdy masz 2 lub więcej lub je zwolnić, przepinając PC na wolne złącze np. DP, VGA, DVI.
monitor mam podłączony do karty grafiki na DisplayPort, prócz tego w karcie grafiki
mam wolne HDMI oraz mam tęż takie wejścia wolne w płycie głównej, czyli mogę taki
dekoder podpiąć pod płytę główną, bez żadnego problemu i bez kombinowania?
Też mam wolne wejście HDMI w monitorze, gdzie będzie lepiej?
Jeśli podepnę pod HDMI to jeszcze będę musiał dołączyć zasilanie z USB?
Nadal nie wiem który wybrać ponieważ czytałem opinie kupujących:
tuner się zawiesza, tuner się grzeje, obraz klatkuje, wolno przełącza kanały,
w większości polecali Wiwa.
Podpiąć możesz tylko pod HDMI „monitora” i osobno zasilanie z USB (pewnie może być dobra kostka zasilająca np. telefon) i pamiętać by w ustawieniach monitora się przełączać na HDMI z DP (czyli nie okienko w Windowsie, że można grać lub czytać i kątem oka oglądać propagandy lub stare filmy/seriale) – pewnie Chińczycy nie wpadli jak użyć HDMI z GPU jako sygnał zwrotny do niej (by nie przepłacić ani nie konfigurować tego z miesiąc jako wirtualny monitor w systemie).
Gotowy na USB pozwala ze swoją apką (lub jej lepszym zamiennikiem) pominąć klikanie w ustawieniach monitora.
Tuner DVB (np. WIWA którą podałeś) jest źródłem obrazu i jeśli chcesz oglądać ten obraz to musisz go podpiąć do ekranu TV/monitora czyli do czegoś co ma WEJŚCIE HDMI (w tym przypadku).
Nie podłączysz tego dekodera do czegoś co samo w sobie jest źródłem obrazu (karta graficzna która ma WYJŚCIE HDMI).
Do laptopa również go nie podłączysz bo to jest WYJŚCIE HDMI (na inny ekran), nie WEJŚCIE którego potrzebujesz.
Typowe problemy takich wynalazków, to słaba stabilność, częste problemy z różnymi konfiguracjami. Generalnie, oprogramowanie stanowiło zawsze największy problem, bo tego jest stosunkowo mało i jest to zbyt tanie, a sterowniki i soft wymagają sporo nakładu.
Sugeruję zakup czegoś od firmy, która się w tym specjalizuje. O ile kojarzę, to Hauppauge robi od lat tunery wszelakie, i mają mają model działający z DVB-T2 HEVC ( Hauppauge WinTV-soloHD 1589). Z tego co ludzie napisali, działa z Kodi.
Ten Hauppauge WinTV-soloHD 1589 to chyba raczej coś z konkretniejszych
urządzeń no i za troszkę konkretniejsze pieniądze, na stronie
widziałem kosztują takie 300zł, choć cena zbytni nie będzie grać
tutaj roli.