Dell D830 - dziwnie piszczy

Kupiłem używanego Dell-a D830 ,ale mam z nim bardzo dziwny problem. Mianowicie w czasie pracy laptop wydaje z siebie jakieś wysokie dźwięki. Na dłuższą metę staje się to bardzo uciążliwe. Był serwisant wymienił wentylator na procesorze ,ale to nic nie zmieniło. Dźwięk przypomina jakbym skrobał szpilką o coś metalowego. Myślałem że to może dysk. Zrobiłem test i test nic nie wykazał. S.M.A.R.T też nic nie raportuje. Ściągnąłem ze strony Dell-a płytę diagnostyczną , ale laptop przechodzi wszelkie testy. Co ciekawe dźwięk jest słyszany podczas normalnej pracy ,ale narasta kiedy przewijam stronę rolką od myszki Problem jest dość nietypowy. Nie spotkałem się z czymś takim. Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź.

ja bym obstawiał na dogorywający inwerter… podobny efekt można było zaobserwować w starych telewizorach, gdy zdychało wysokie napięcie, to TV potrafił “piszczeć”…

obczaj, czy ten pisk pochodzi z dołu ekranu, tam zazwyczaj jest umieszczony pod matrycą inwerter…

Wiem że to inwerter albo cewki na płycie głównej. Najśmieszniejsze jest to że na linuxie wcale nie słychać pisku , a na Windowsie tak. Laptop jest na gwarancji. Serwis stwierdził że jest to wada kosmetyczna i odmówił naprawy.

A może to sprawa systemu nie sprzętu, tym bardziej, że testy nic nie wykazały. Sprawdź windę pod kątem błędów, zgodności sterowników czy jakiegoś paskudztwa.

Miałem Windowsa XP. Specjalnie postawiłem Windowsa 7 żeby mieć pewność.

pobaw się ustawieniami odświeżania ekranu i zobacz czy będzie jakaś różnica…

Odświeżania nie mogę zmienić , ale zmieniłem głębię kolorów i już jest zdecydowanie lepiej.

Posiadam HP Paviliona i laptop także mi piszczy/świergocze i wciąż działa bez problemu już przeszło rok. Piszczenie występuje kiedy Windows spowalnia pracę CPU, pod obciążeniem nie piszczy. :slight_smile: