Witam,
Popraw odnośnik bo wchodzi na Twój post zamiast na filmik.
EDIT: Wygląda na to, że laptop pracuje albo na “krawędzi” temperatury, do której się rozkręca do 100% lub ustawiony jest hybrydowy tryb pracy wentylatora - temperatura/obciążenie procesora.
Podaj temperatury z jakiegoś programu podczas pracy kompa, np. http://www.dobreprogramy.pl/AIDA64-Extreme,Program,Windows,22112.html
Wielkie dzięki, za szybką odpowiedź.
już podsyłam:
w spoczynku
podczas włączania przeglądarki / dodania karty / lub ładowania większej strony około 75-85
podczas lekkiej gry - użycie procesora nie przekracza 30% - 80-96
Podczas gry, włączyłem menedżer zadań i widziałem, że maksymalny poziom zużycia procesora to 28%… natomiast stopnie lecą w górę do prawie 100… natomiast wiatrak daje z siebie ile może… szumi jak komputer stacjonarny. A gdy rękę chce się dotknąć nawiewu to wręcz pali ogniem…
Zrobiłem jeszcze jeden test. po obciążeniu procesora na 100%, temperatura osiągnęła 99 stopni i już nie urosła spadła do 97 i wahała się w tych granicach:
Nie rozumiem dlaczego komputer wytwarza takie samo ciepło przy użyciu 20% procesora jak i przy 100%
Laptop jest nowy/używany? Kiedy był czyszczony? Czy masz gwarancję? Czy od początku były z nim takie problemy?
Laptop jest używany kupiony z serwisu Memtech w Warszawie.
Posiadam go od listopada 2014 roku. Laptop jest z 2013 r.
Dostałem go w pełni wyczyszczonego, i gotowego do pracy.
Posiadam na niego gwarancję.
Po otrzymaniu laptopa wydało mi się dziwne, że tak gwałtownie włącza się jego chłodzenie. Myślałem, że się przyzwyczaję lecz ostatnio postanowiłem zainstalować grę… i strasznie zaczął huczeć…
Czym może to być spowodowane? wadliwym procesorem, czy pastą termoaktywną… a może coś innego
A może laptopy dell serii latitude tak mają, choć to dziwne, bo jako nowe kosztują krocie.
Najbardziej dziwi mnie to, że komputer nagrzewa się na około 80-90 stopni, przy użyciu 30% jak i przy 100% mocy procesora…
Pozdrawiam
Jeśli została nałożona kiepska pasta to możliwe, że już się wytopiła i nie odprowadza ciepła. Jak posiadasz gwarancję to bym się nie męczył i go oddał na serwis.
Została wymieniona pasta termoprzewodząca - po wymianie temperatura spadła o 15-20 stopni i utrzymywała się przez 3h następnie na nowo wróciła do swoich szczytów i znowu wentylator pracuje jak pracował…
Może winy nie ma w chłodzeniu a procesorze?
Ma ktoś jakiś pomysł?