Dell inspiron 3567 problem z uruchomieniem

Cześć, problem z uruchomieniem laptopa dell inspiron 3567 polega na tym że:

• uruchamia się bez przycisku, wystarczy podłączyć do zasilania
  • sam system zaczyna się ładować dopiero za którymś razem, wcześniej restarty
  • w czasie kiedy próbuje się uruchomić, bardzo intensywnie pracuje wiatrak, w czasie ładowania systemu już działa normalnie
  • zanim załaduje się system, pojawia się komunikat z uefi o problemach z datą

Opcje: Wake on AC, USB Wake wyłączone.
Firmware laptopa zaktualizowany, diagnostyka nie wykazała błędów. Hard reset też wykonywałem. Wszystkie próby na nic.

Bateria 3V (CR2032) od CMOS jest rozładowana. Należy ją wymienić.

To chyba nie to. Sprawdziłem na 2 nowych bateriach, wcześniej odłączyłem dysk i ram, przytrzymałem jakiś czas włącznik tak jak napisali na innych forach, nic to nie dało. W każdym razie dzięki za zainteresowanie.

A Ty rozumiesz co to bateria CMOS ?
To nie jest ta bateria na której działa laptop, to bateria podtrzymania daty i ustawień bios (uefi).

Instrukcja wymiany:

Chyba nie myślałeś że do tego celu kupiłem 2 nowe akumulatory? Tak, spróbowalem z 2 małymi, srebrnymi bateriami.

Jeżeli to nie jest to - zanieś lapka do serwisu. Wymaga zrobienia pomiarów multimetrem. Usterka może być prosta, tania i łatwa do usunięcia.

Wczesniej jednak wgraj najnowszy BIOS:
https://www.dell.com/support/home/pl-pl/drivers/driversdetails?driverid=j6p8h

Wychodzi na to że jednak działa. Wymiana baterii CMOS nie dała efektu od razu, nawet po kilku minutach. Dopiero po kilkunastu godzinach zauważyłem że jest ok.

Ten temat został automatycznie zamknięty 90 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.