Cześć Wam. Pomocy! Zaraz dostanę białej gorączki…
Mam laptopa Dell Inspiron 5370. Długo go nie używałem, ale w niedzielę jadę do Niemiec i stwiedziłem, że mi się przyda. Po włączeniu go zainstalowałem wszystkie aktualizacje przez Windows Update (Windows 10 64bit). Zaktualizował się też BIOS. Uruchamiam komputer ponownie a tam komunikat, że nie widzi dysku… Mówię ok, może aktualizacje się scrashowały. Reinstalacja systemu, znów aktualizacje, znów ten sam problem. Drążyłem temat aż znalazłem winowajcę - w ramach aktualizacji instaluje się również Intel Rapid Storage system i to po jego instalacji komputer przestaje widzieć dysk. Niestety aktualizacja jest domyślna i nie da się jej wyłączyć… Dysk to AData SU800 512GB.
Grzebiąc w biosie znalazłem taką opcję jak przełączenie trybu pracy dysku z AHCI na RAID z opisem, że jak będzie włączony Raid, to będzie zgodny z Intel Rapid Storage. No to mówię, przełączę sobie, może pomoże… nie pomogło a co więcej przy próbie reinstalacji w trybie RAID nie widzi w ogóle dysku… dopiero po powrocie do AHCI można robić reinstalację…
Może wymaga niestandardowego sterownika, zdarza się. Może ktoś ci znajdzie jak zajrzy i ustali model dysku jaki ma większość sprzedawany „5370” - chyba że pasuje jakiś „uniwersalny” od Intel, taki linkowali już z 3 razy w innych wątkach.
No i tu pojawia się kolejna ciekawostka… w bazie sterowników na stronie supportu Dell’a ten model dysku nie występuje. Jest masa innych - od Toshib przez WD, ale nie ma ani jednego AData.
IRS jest dla większości zwykłych użytkowników całkowicie zbędną funkcją. Jeśli nie uruchamiasz, żadnej macierzy można wyłączyć to całkowicie. O ile dobrze pamiętam instalacja IRS zmienia sterowniki kontrolera dysków, po czym SSD i HDD są ponownie wykrywane przez system jako nowe urządzenia AHCI. Żeby sterownik IRS działał to opcja IRS w bios musi być aktywna. Instalacja sterownika IRS w systemie bez aktywacji w bios powoduje problemy z rozruchem systemu.
Jeżeli posiadasz inny dysk niż zalecany przez Dell, musisz skontaktować się z Pomocą Techniczną ADATA. (dlatego go nie można znaleźć na stronie dell)
Możliwe, że jest uszkodzony lub firmware blokuje RAID i musi tak zostać…