Dell Latitude e6410 + dysk SSD 840 EVO

Cześć, 

Mam dosyć duży problem gdyż mój laptop nie widzi dysku ssd 840 EVO. 

Aktualizowałem BIOS do a16. Ustawiałem w biosie AHCI i nadal nie widzi. 

Proszę o jakąś radę. 

Sprawdź czy wogóle jest podłączony , te dyski są bardzo cienkie i upewnij się czy na 100% siedzi w slocie , może nie być wogóle podłączony.

Czy na dysku są jakieś partycje ? Jeśli nie sformatuj go do ntfs i zrób partycje zanim włożysz go do lapka.

Trzeba stosować różne triki bo sam dell nie wie o co w tym chodzi jedyne co zalecają to updejt biosu.

Ale updejt biosu nie ma nic do rzeczy powinno działać nawet na starym biosie.

Dysk jest w przekręcany do plastiku więc nie sądzę że nie siedzi w slocie.

mpbIcF4pYRgU22gFKfNGbAg.jpg

Gdy podłączam go przez usb do laptopa ze starym windowsem widzi. 

Był formatowany w trybie ntfs i ma 1 partycję. 

Hydrozagadka :-)  ja bym się jeszcze zabawił się z samsung magician po podłaczeniu do innego kompa może zaktualizował firmware dysku może to coś da.Tak jak napisałem sam dell nie wie jak to rozwiązać czasem nawet nie proponują aktualizacji biosu bo wiedzą że to nic nie da , te lapki e6410 mają problemy z różnymi markami ssd nie tylko samsung.

Właśnie mam znajomych którzy mają taki dysk i ten sam laptop i nie było żadnego problemu

Może powinienem coś zmienić w biosie jeszcze ;/ ? 

Reset ustawień fabrycznych biosu ? Ale nic nie zmieniaj na żadne ahci , po resecie po poprostu podłącz dysk.

Właśnie na domyślne mam ahci, więc zaraz zresetuje i włączę ten drugi tryb. 

Nic to nie dało. 

Nadal go nie widzi. 

Skoro widzi go podpiętego do USB to laptop i bios jest ok. Sprawdź taśmę sygnałową lub zasilanie.

Taśma i zasilanie muszą być ok bo podłączam stary dysk i wszystko działa. 

Cześć

Czy udało Ci się rozwiązać problem? Też kupiłem dysk SSD i lapek go niestety nie widzi.

Cześć
Miałem ten sam problem z dyskiem ssd, okazało się że trzeba wsunąć dysk bez zaślepki - wchodzi o 1 mm głębiej i wszystko jest OK.
Pozdrawiam.

1 polubienie

po 6 latach Twoja odpowiedź uratowała mnie przed nerwowymi ruchami - bez zaślepki zaskoczył dysk SSD Goodram :ok_hand: