Dell Optiplex 790 - BIOS a klawiatura USB

Cześć,

Odkupiłem stacjonarnego Della Optiplex 790 bez dysku twardego.

Dorzuciłem kartę graf., dysk. Nadeszła chwila odpalenia i wgrania systemu - podłączyłem klawiaturę pod USB no i… Lipa. Nie mogę wejść do BIOSu. W trakcie ładowania, gdy wyświetla się obrazek DELL, gdy naciskam F2, nic się nie dzieje. Co ciekawe (bo komputer wciąz nie ma systemu), gdy ten obrazek zniknie, pojawia się mały migający pasek - wówczas, gdy naciskam przyciski na klawiaturze, komputer wydaje piknięcia.

Liczyłem na to, że gdy wyciągnę bateryjkę z płyty głównej, uda mi się wejść do BIOSu, jednak niestety, ale rozczarowałem się.

No i teraz pytanie - czy jest opcja wejścia w BIOS w jakiś inny sposób na klawiaturze USB? Czy muszę załatwić sobie klawiaturę pod PS/2?

Pozdrawiam,
Bartek

U mnie optiplex 780 i do biosu mam F12, a klawiatura usb.

Może być tak jak pisze Bogdan albo komputer nie wykrywa klawiatury pod USB mimo, że zapalają się na niej diody. Mam w domu bardzo stary komputer i gdy podepnę pod USB do niego klawiaturę to mimo, że diody sygnalizują że klawiatura została wykryta to klawisze nie działają. Dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że klawiaturę trzeba podpiąć do portu USB w standardzie 2.0 a ja podpinałem pod USB 1.0. Może robisz tak samo.

W tym modelu działają zarówno klawiatury USB jak i myszy USB na ekranie konfiguracyjnym BIOSu.
Być może ta podpięta klawiatura jest jakaś nietypowa i niekompatybilna z tym komputerem.

Ewentualnie porty USB są uszkodzone lub wyłączone i stąd te problemy.

Sprawdzałeś z inną baterią?

Zacząłem walczyć, Wasze rady mnie zainspirowały i…

Głupi ja - mam klawiaturę bezprzewodową Logitech. Nie pomyślałem o tym, że jest na niej klawisz Fn… Fn+F2 umożliwiło mi dostęp!

Dziękuję za rady Panowie i za poświęcony czas! :slight_smile: