mam pytanie do osób, które mają styczność z komputerami Della. Kupiłem T3610 i zauważyłem dziwne (moim zdaniem) zachowanie: gdy włączę listwę zasilania (nie naciskam przycisku power), komputer na kilka sekund włącza się i wyłącza. Po czymś takim mogę normalnie włączyć kompa, który dalej pracuje stabilnie. Wbudowaną diagnostykę przechodzi w całości pozytywnie. Bios A19 (najnowszy), zasilacz 685W, xeon e5-2680, 64gb DDR3, dwa dyski (jeden ssd), quadro k600.
Czy opisane przeze mnie zachowanie jest normalne? Szukałem informacji i nic nie znalazłem. Nawet na yt szukałem testów tego sprzętu i nie znalazłem video, które uchwyciło by moment podłączenia tego lub podobnego sprzętu. Z racji tego, iż kupiłem ten komputer przez internet, mogę go zwrócić w ciągu 14 dni i przyznam, że nie wiem co robić. Jeśli ktoś posiada podobny sprzęt, to proszę aby podzielił się swoją wiedzą w tej kwestii.
Mam jeszcze jedno pytanie - gdy włączę przycisk zasilania na obudowie, w trakcie procedury POST wyświetlane są lampki diagnostyczne w takiej kolejności: 3-4 -> 3 -> 123 -> 234 -> 2 -> 123 -> 12 -> 123, po czym wszystkie znikają i system normalnie startuje. Przycisk zasilania świeci się cały czas na biało.
Czy zapalanie się tych lampek diagnostycznych podczas POST jest spowodowane awarią, czy to jest “normalne”?
Te lampki wskazują przebieg testu POST.
Jeżeli pojawi się problem to po kombinacji cyferek sprawdzisz jaka awaria wystąpiła w instrukcji od komputera (powinna być na stronie producenta w postaci pdfa).