Wgrałam ubuntu 10.04 na laptopie dell studio 1555 i ubuntu nie widzi jego karty sieciowej (dell wirelles 1510 wireless-n wlan mini-card). Co robić? To moje pierwsze kroki w linuxie, więc zupełnie nie wiem, co i jak…
Na początek pokaż wynik polecenia lspci.
Pozdrawiam!
Linux wykrył mi błędną kartę sieciową:
Detecting your network controller(s):
Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
a ja mam:
Broadcom NetLint Gigabit Ethernet
Dell Wireless 1510 Wireless-N WLAN mini-card
a przy wpisaniu lscpi:
nena@nena-laptop:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Memory Controller Hub (rev 07)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset PCI Express Graphics Port (rev 07)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 03)
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #5 (rev 03)
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #6 (rev 03)
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #2 (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 1 (rev 03)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 2 (rev 03)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 4 (rev 03)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) PCI Express Port 6 (rev 03)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 03)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 03)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 03)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) USB2 EHCI Controller #1 (rev 03)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev 93)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation ICH9M LPC Interface Controller (rev 03)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation ICH9M/M-E SATA AHCI Controller (rev 03)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801I (ICH9 Family) SMBus Controller (rev 03)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc M92 [Mobility Radeon HD 4500 Series]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc RV710/730
04:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4322 802.11a/b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
08:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe (rev 10)
09:01.0 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C832 IEEE 1394 Controller (rev 05)
09:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22)
09:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C843 MMC Host Controller (rev 12)
09:01.3 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 12)
09:01.4 System peripheral: Ricoh Co Ltd xD-Picture Card Controller (rev ff)
nena@nena-laptop:~$
tja, ta błędna karta…
Nie jest wcale błędna! Ty podałeś model karty , który akurat w przypadku Linuksa tak na prawdę mało mnie interesuje, dla mnie ważniejszy jest czipset , z którego korzysta twoja karta a jest to właśnie Broadcom Corporation BCM4322. Znasz już czipset karty, więc szukaj sterowników dla tego czipsetu lub informacji o nim. Poszukałbym tego dla Ciebie ale jutro mam na rano do pracy, więc wolę w inny sposób spędzić wieczór. Podpowiem tylko, że powinieneś sprawdzić czy twoja karta ma wsparcie ze strony sterownika bcm43 albo b43 oraz zajrzyj na http://linuxwireless.org tam właśnie sprawdzisz wspierane karty i dostępność sterowników. Inny sposób to wpisać na http://google.pl/linux kluczowe słowo BCM4322.
Pozdrawiam!
Nie interesują mnie te wszystkie czipsety broadcomu/ralinka, ale czipset mojej karty o modelu czipsetu BCM4312 jest obsługiwana przez sterownik wl. Tyle tylko, że moja karta nie ma obsługi generacji sieci bezprzewodowej n. Tak się zastanawiam, gdyż różnica w nazwie modelu opiera się na podmianie jednej cyferki.
Dlatego ja, zanim kupię notebook zawsze sprawdzam, czy nie ma tam broadcoma. Bo z nim są zawsze problemy i to cholerne. Z reguł nie ma problemów z Realtekami, czy Atheros oraz Intel.
Ja ostatnio dorwałem Acer 5740G z Intel Core i5 oraz ethernetem Broadcom. Za nic nie chciał się uruchomić, a sterowników do niego nie było.
Bo generalnie systemem operacyjnym ma być win7, ale przestał mi się podobać, gdy po raz 3ci go musiałam wgrać, bo ciągle coś - to MS office2010 beta go zaciał, to wersja próbna office’a całkiem zawiesiła… Na xp przecież nie będę siedzieć. Idę powalczyć zaraz z ubuntu i internetem na kablu…
– Dodane 13.06.2010 (N) 16:37 –
~Roobal, dzięki Wi-fi już działa, karta sieciowa okej, starczyło pobrać przez net na kablu aktualizacje do ubuntu, potem na chama cisnąć, by zainstalował sterowniki. Aha, jestem ONA, nie on
Tylko że teraz mam problem, gdy wpisuję swoje hasło do wi-fi:
to potem pojawia się tablica z napisem:
UNLOCK LOGIN KEYRING
ENTER password to unlock your login keyring
The login keyring did not get unlocked when you logged into your computer
password:…
A tu już nie wiem, jakie hasło mam dać. Hasło z konta użytkownika i wi-fi nie działa, pola pustego też nie mogę zostawić, bo on nowa żąda hasła… Innego hasła niż te 2 nie ustawiałam na nic. CO to jest? :?
– Dodane 13.06.2010 (N) 19:36 –
Teraz za to w kółko wyskakuje mi okienko z prośbą o podanie hasła na wi-fi (obrazek u góry), podaję hasło, nie łączy z netem, po 10 sek od nowa widzę to okienko… wpisuję hasło, i znowu to samo :evil:
Jakie hasło tam dajesz, może spróbuj hasła do twojego konta. A jak dalej nie pomoże to wywal network-managera a zainstaluj wicd-a, nm ma zawszę jakieś takie dziwne problemy.
Jestem zupełnie zielona w linuxach, więc:
-
jak mam wyinstalować nm?
-
skad wziać wicd-a?
-
jak zainstalowac wicd-a?
wiem, głupie pytania, ale dopiero przesiadłam się z windowsów
Ja myślę, że sytuacja wygląda tak. Podajesz hasło do sieci Wifi, prawdopodobnie Gnome Keyring zaproponował przechowywanie hasła w swojej bazie i pytał o hasło zabezpieczające tę bazę. Jeśli zignorowałaś to pytanie o hasło to albo jest ono nieustawione albo hasło do wifi nie zostało zapamiętane.
Możesz to rozwiązać na dwa sposoby: albo stworzyć hasło, np. puste dla bazy haseł w programie, który kryje się w systemie pod nazwa Hasła i klucze szyfrujące , klikasz na folderze hasło:login prawym przyciskiem myszy i z menu wybierasz zmień hasło i ustawiasz puste hasło.
Inny, zdecydowanie lepszy sposób, to dać sobie spokój całkowicie zarówno z Network Manger i Wicd, i wziąć się za konfigurację w bardziej “zaawansowany” sposób Edytuj sobie plik /etc/network/interfaces , w taki sposób:
sudo -i
gedit /etc/network/interfaces
i podaj w nim podobną wartość:
auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
wireless-essid tutaj_podajesz_nazwę_sieci
wireless-key tutaj_podajesz_klucz_do_sieci
Zapisujesz zmiany i przeładowujesz ustawienia sieci w taki sposób:
/etc/init.d/networking restart
lub bardziej ubuntowym sposobem:
service networking restart
następnie:
exit
I jeśli ten sposób zadziała to już nic więcej nie będziesz musiała robić.
Pozdrawiam!
Wicd możesz zainstalować poleceniem:
sudo apt-get install wicd
Automatycznie wywali ci nm i zainstaluje wicd (teraz zauważyłem że w 10.10 nie wywala nm, także zrób jeszcze na wszelki wypadek:
sudo apt-get remove network-manager*
) ale do tego potrzebujesz jakiekolwiek połączenie z netem (może być lan). Połączeniem lanem włączasz poprzez:
sudo dhclient eth0
Jeżeli nie pójdzie w nm. roobal twoje rozwiązanie z plikiem interfaces maj dużą wadę, jeżeli znajdziemy się w pobliżu innej sieć to bez edycji tego pliku nie połączymy się z nią, ale można go użyć jako tymczasowe rozwiązanie by zainstalować wicd-a.
Skoro dopiero, co zainstalowała Ubuntu, to wystarczyłoby usunąć plik portfela? Zawsze jest to wyjście.
Plik portfela masz w katalogu domowym/.gnome2(plik ukryty)/keyrings
Zmieniasz nazwę pliku, a następnie się wylogowywujesz. Możesz to zrobić, jeśli nie pamiętasz innych haseł, a na pewno tego nie robisz, skoro jeszcze się na dobre nie połączyłaś z internetem.
Możesz też zainstalować program seahorse, by przejrzeć zapamiętane hasło do sieci wifi i je usunąć lub zmienić.
– Dodane 13.06.2010 (N) 21:08 –
Co do tamtego okienka, to wystarczyło podać hasło do Wifi, a kiedy się pojawi, to wybierać cancel. NetworkManager chciał, by hasło do Wifi było zapamiętane w portfelu.
@dragonn jaka tam wada, żeby połączyć się z inną siecią np. hotspotem w jakimś centrum handlowym wcale nie trzeba edytować pliku, wystarczy że koleżanka teraz się dowie, że wystarczy klepnąć takie polecenie w terminalu aby połączyć się z inną, tymczasową siecią:
sudo iwconfig wlan0 essid nazwa_hotspotu
gdyby było wymagane hasełko:
sudo iwconfig wlan0 key klucz_do_sieci
na koniec - nawiązanie połaczenia:
sudo dhclient wlan0
I po sprawie.
Pozdrawiam!
Dzięki, Chłopaki, niebawem popróbuję i dam znać. Ten linux to naprawdę, oszaleć można
ale i tak podoba mi się
– Dodane 14.06.2010 (Pn) 19:53 –
teraz już nie żąda ode mnie hasła keyring, ale ciągle próbuje mnie logować do internetu i nic : podaję hasło, nie łączy, po chwili znowu pojawia się okienko, bym podała hasło…
~roobal, po wpisaniu “service networking restart” pojawiło się:
zanim zaczęłam edytować /etc/network/interfaces, wpisałam też w terminalu ifconfig, i nie wiem, co mi wskazało:
Wygląda na to, że u Ciebie jest inaczej oznaczony interfejs sieciowy, zamiast wlan0 masz prawodpowobnie eth0 albo eth1 ale żeby się tego dowiedzieć to pokaż najlepiej jeszcze wynik polecenia: sudo iwconfig.
Pozdrawiam!