Dell XPS 9250 - wyłącza się przy 50% baterii

W sumie prawie jestem pewien że to wina baterii, ale może ktoś (@wasabi1084 ?) podpowie jeszcze co sprawdzić. Pacjent to tabletolaptop Dell XPS 9250. Generalnie wszystko działa ok, bateria schodzi sobie po naładowaniu od 100% do około 50% i wtedy następuje nagły drop do 2% i system rozpoczyna zamykanie.

Problem w tym, że status baterii w Dell Command | Power Manager wskazany jest jako Excellent:

HWiNFO wskazuje natomiast wear level na poziomie raptem 31%

Czy winny może być jakiś inny układ na płycie (nie wiem, jakaś przetwornica?) czy raczej to mało realny scenariusz i warto wybulić dwie stówki na nową baterię?

Jak zwykle bywa przy mających już swoje lata sprzętach, czasem się człowiek parę razy zastanowi czy warto pchać kolejne pieniądze w taki sprzęt :slight_smile: A z drugiej strony do przeglądania treści, pisania, nawet jakieś szybkiej obróbki zdjęć nadaje się bardzo dobrze :slight_smile: Będę wdzięczny za Wasze opinie.

Najprawdopodobniej bateria. Jak rozumiem najnowszy BIOS i sprawdzone czy tak samo dzieje się np. jak laptop jest uruchomiony bez systemu?

Pamiętaj, że nabywając nową, koniecznie upewnij się, że jest możliwość zwrotu.

Sprawdzając nową, zwróć uwagę, czy jest wykrywana w BIOSIe, czy się ładuje, ale nawet jeśli wszystko jest na pierwszy rzut oka ok, to zobacz czy nie spada taktowanie. CPU Bardzo często niby działa, ładuje, działa bez zasilacza, tylko procesor nie wchodzi na wyższe taktowanie i wszystko muli.

Uszkodzona lub nie/źle skalibrowana bateria.
Możesz kupić nową oryginalną baterię (jeśli to nie przeszkadza) nie zamiennik, ponieważ przy zamiennikach może mieć komputer różne humory.
Taki drop też może mieć przyczynę źle ustawionego profilu zasilania.
Jaki masz profil (wysoka wydajność)?

Zamiennik z Aliexpress to koszt ponad 160 zł, ori Dellowskie 199 zł także dla niecałych 40 zł szkoda ryzykować moim zdaniem.
Profil był ustawiony ostatnio na zrównoważony, ale ogólnie rzecz biorąc ten laptop bierze tak z 15W max (większość czasu jakieś 6W) i drop zdarzył się przy braku obciążenia, więc nie wydaje mi się żeby profil miał tu coś do gadania.

Jedyne czego nie rozumiem to status baterii Excellent. Brak tej funkcji w oryginalnej baterii? Byłoby dziwnie.

Odpal w biosie przy ok. 50% i zostaw, zobacz czy się wyłączy.

Bios nic ciekawego nie pokazał ale wlazłem w Diagnostyke i co widzę? Bateria już ma status Good, co ciekawe stopień naładowania po 2h na zasilaczu to 53%(!) i przepływ prądu do baterii na poziomie 350mA czyli tyle co nic. Bateria jest w zasadzie pełna bo napięcie 8.4V

Czyli wygląda na to że rzeczywiście jej zużycie to ok 50% ale system tego nie widzi i uznaje taką wartość za 100% i stąd pewnie nagły drop po zużyciu 50%

Tak czy inaczej wymiana nie zaszkodzi

I już jestem po wymianie :slight_smile:

Diagnostyka przed:

Diagnostyka po:

Czyli jak widać, „zdrowie” baterii z Dell Command Power Managera nijak się ma do tego co pokazuje niskopoziomowa diagnostyka. Poprawę widać gołym okiem, przede wszystkim tempo ładowania jest dużo wyższe (teraz 2 ampery i napięcie poniżej maksymalnego, wcześniej bardzo szybko próg max. napięcia był osiągany). Naładuję do pełna i zobaczymy na ile wystarczy tym razem :slight_smile:

Wymiana bardzo prosta, śrubokręt gwiazdkowy na szczęście nie był niezbędny (udało się malutkim płaskim złapać stabilne oparcie o odkręcić 4 śruby na dole obudowy), oddzielenie ekranu od obudowy udało się w zasadzie nawet bez żadnego narzędzia. Bateria na 5 śrub, mały śrubokręt krzyżakowy, prosta sprawa. Plug and play.