[Delphi] Dodanie aplikacji do autostartu


(Dawidex11) #1

Witam ,

Mam problem...Mam program który sie dodaje do autostart'u ale jeśli ktoś go instaluje na dysku G:\moje programy\moja aplikacja\aplikacja.exe a w kodzie programu jest napisane że program znajduje sie w C:\Program Files\Moja Aplikacja\program.exe to program nie doda sie do rejestru bo nie znajdzie aplikacji .

A więc na formie aplikacji jest checkbox i jesli jest zaznaczony to ma sie dodać do rejestru a jeśli nie to ma skasować plik z rejestru i skąd program ma wiedzieć gdzie plik jest zainstalowany żeby go dodać do autostart'u ? Czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak to zrobić ?

dzięki

pozdrawiam :slight_smile:


(Monczkin) #2
[Delphi] Rejestr (Autostart aplikacji)

dawidek11 , proszę nazwać temat konkretnie.


(Krzysiekaczor) #3

I tak na formie aplikacji jest checkbox i jesli jest zaznaczony to ma sie dodać do rejestru a jeśli nie to ma skasować plik z rejestru i skąd program ma wiedzieć gdzie plik jest zainstalowany żeby go dodać do autostart'u ? Czy mógł by mi ktoś powiedzieć jak to zrobić ?

Nie rozumiem tego :wink: ale w instalatorze aplikacji dodajesz wpis do rejestru albo tworzysz plik txt i wpisujesz tam folder który wyznaczył użytkownik za miejsce instalacji programu.


(Dawidex11) #4

A ja nie rozumiem twojego postu ... No cóż trzeba jakoś inaczej to wytłumaczyć :).

Mam aplikacje która dodaje sie do autostartu przez klikniecie w chceckbox'a również tak samo sie ją kasuje z autostartu .W kodzie źródłowym aplikacji mam procedurę która dodaje do autostartu ale tam jest napisane że plik jest zainstalowany w C:/program files/mój projekt/projekt.exe a jeśli ktoś zainstaluje ten program na dysku np. G:/programy/bla bla bla to program już sie nie doda do autostartu bo nie plik nie będzie zainstalowany na dysku C .

Pewnie tego też nikt nie zrozumie porostu nie umiem wytłumaczyć problemu (jak zawsze) :frowning:


(Krzysiekaczor) #5

Hmmm instalujesz program przez jakiś instalator? Pewnie nie bo to jakaś beta. Ale jakby tak to kiedy w instalatorze użytkownik wybrał by miejsce(lokalizacje)instalowania owego programu to tą wartość zapisujesz w rejestrze albo w pliku txt(czy tam .int). No i potem czytasz tą wartość i zapisujesz do rejestru a dokładnie do autostartu (nie pamiętam klucza ;]) A jeżeli nie masz instalatora to była jakaś taka funkcja co zwracała ściężkę do Twojego programu. Poszukaj w google.


(Dawidex11) #6

No właśnie oto chodzi że ja nie mam własnego instalatora tylko ściągniętego z neta spróbuje poszukać tej drugiej opcji :slight_smile: