[DELPHI I C++] 'Praca wspólna'

Witam.

Od dawna nurtuje mnie jedno pytanie. Czytałem podczas nauki c++, że można jakoś zmusić do wspólpracy C++ z Delphi. Mówie sobie super, bo dla mnie WinAPI jest troche ciężke. Robiłem programy w Delphi i łatwo się robi te okienka i tak sobie myślę, czy nie mógłbym zrobić coś typu, że:

1. Robie wygląd programu w Delphi

2. Używam różnych algorytmów tego programu w C++.

Poprostu krótko: Wygląd programu-Delphi, wszystkie akcje programu-C++.

Mam nadzieję, że zrozumiałe. Aha i czy to w ogóle ma sens? czy lepiej nauczyć się tego WinAPI?

Dzięki z góry za odpowiedzi.

Tak, to ma sens, poczytaj sobie na temat C++ Buildera.

Poza tym zawsze możesz napisać DLL używając np DevCpp a potem wykorzystać ten DLL z poziomu Delphi.

Lub użyć jakiejś innej biblioteki do obsługi okienek, widgetów itd, np. QT4.

Pisze się dużo przyjemniej.

Niż w Delphi? To pewnie nigdy Delphi na oczy nie widziałeś.

Łączenie tych technologii jest kiepskim rozwiązaniem. Jeżeli preferujesz C++ to lepiej zastanowić się np. nad MFC (jeśli używasz Visual Studio) lub wspomnianym już C++ Builderem.

starko , technologii Delphi i C++ Builder są połączone i zapewniam cie że nie jest to kiepskie rozwiązanie.

Niż w WinAPI w C++

Dobra. Zainstalowałem Borland c++ builder 2007 darmowego i szczerze to pogubiłem się w tym programie. Może kwestia przyzwyczajenia, bo od początku używałem Visual Studio 2007. Może są jakieś pluginy na Visuala, aby robić to co powyżej napisałem?

Znalazłem takie cos:

VCL

Qt

GTK i GTKmm

wxWidgets

Tk

MFC

Który z tych jest dość łatwy do opanowania(który ma spore wsparcie użytkowników). Chce poprostu tworzyć programy dla siebie i dla znajmowych. Hobby’stycznie

Coś nie kumam, piszesz że robiłeś programy w Delphi a w Builderze się pogubiłeś?

Przecież te dwa produkty nawet wyglądem się nie różnią.

Potem jeszcze napisał, że używał Visual Studio 2007(sic!)…

• dobra. Postaram się. Napisałem tak, bo szybko uruchomiłem i pobawiłem się z pól godzinki. Zainteresowałem się wypowiedzią

Dlatego nie wiem czy nie lepiej by było korzystać z tych bibliotek. Zainteresowałem się właśnie QT4, patrząc na screeny to by było dobre.

• ?? o co ci facet chodzi? a co miałem nie używać? Zakażesz mi?

Wydawalo mi się, że VS były wydawane (pomijając wcześniejsze wersje)

2003-2005-2008-2010

Polecam Ci 2008, lub 2010.

Dobra… teraz zauważyłem że literówke strzeliłem. Sory.

A więc co lepsze, jeżeli chodzi o kod? QT czy DELPHI?

To jest trudna decyzja, Delphi jest (wg mnie) nie przyszłościowe i umierające, za to prosto można tworzyć programiki.

Polecał bym Ci Borland C++ builder (tak samo prosto tworzy się aplikację okienkowe jak w Delphi), lecz niezbędna będzie jakaś wiedza z C++

Ewentualnie - Visual C# Express, C# jest na prawdę przyjemnym językiem, lubię go bardziej od Java, a co jak co, Microsoftowe IDE jakim jest Visual Studio we wszystkich odmianach jest na prawdę dopracowane i aż przyjemnie się piszę.

Heh głupie pytanko mam.

Patrząc i bawiąc się w c++ builder 2010 widze, że okienka są tworzone w Delphi? czy mi sie tak tylko wydaje. Spróbuje poczytać, jak ten program pracuje. A jeżeli chodzi o budowę to faktycznie jest ok :-). Niedługo zaczne zadawać głupie pytanka. Coming Soon xD

1. Mam rozumieć, że C++ Builder tworzy sam sobie wygląd w WinAPI, czy w Delphi, czy w czym innym?

Jeżeli chodzi o moją wiedzę to na samym początku tylko zaczołem Delphi, ale szybko przerzucilem się na C++. Później zaczołem WinAPI i sie przeżegnałem.

Nie ważne czy piszesz w Delphi, czy w C++ Builderze, to i tak (uproszczająć) jest zamieniane na WinApi przy kompilacji.

OK. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :-). Tak jak mówiłem pytanka COMING SOON :=)

Odpowiem na to pytanie, a co! :slight_smile:

Trzeba Wam wiedzieć (lub nie), że siłą Buildera/Delphi jest znakomita biblioteka VLC, zmiażdżyła konkurencyjną MFC w każdym aspekcie.

Niestety brakło producentowi odpowiedniego wsparcia ze strony marketingu.

Twórca VLC zresztą pracuje obecnie dla konkurncji i tworzył WinFormsy.

VLC całe lub w dużym stopniu jest napisane właśnie w delphi. Builder ma kompilator i delphi i C++. C++ co mnie zawsze denerwowało dużo mniej wydajny :-)))

Mówicie że jest Buider 2010 - fajnie.

Ktoś zawodowo jeszcze pisze w Builderze?