Mam mały problem. Mianowicie kupiłem sobie nowy komputerek z Vistą, więc jak jest, to nie będę jej usuwał. Przeniosłem sobie wszystkie moje pliki. Zainstalowałem wszystkie dawne programy. Ok, chce kontynuować pisanie mojej gry strategiczne, otwieram Dev C++, projekt. Parę poprawek wprowadziłem w kodzie, chce kompilować, a tutaj kicha. W terminalu pisze mi coś takiego :
C:\Dev-Cpp\WIND WAR\gcc installation problem, cannot exec `cc1’: No such file or directory.
Poszperałem w internecie i doszedłem do wniosku, że to przez Vistę. Visty nie mam zamiaru usuwać, a do Dev’a jestemm za bardzo przyzwyczajony i nie chce się przestawiać na żaden inny kompilator. Czy jest jakiś sposób, aby odpalić tego GCC pod Vistą.
Doszedłeś prawdopodobnie do złego wniosku. DevC++ instalowałeś, czy przeniosłeś z innymi plikami? Upewnij się, że katalog z programem cc1.exe znajduje się w ścieżce dostępnej w zmiennej środowiskowej path.
Jeśli plik jest np. w c:\dev-cpp\wind war\bin, to:
prawym klawiszem myszy na Komputer -> Właściwości
Zaawansowane ustawienia systemu po lewej (prompt UAC)
Zakładka zaawansowane, przycisk Zmienne środowiskowe u dołu.
Z listy zmiennych systemowych u dołu wybierz PATH -> Edycja…
Przejdź na koniec ciągu znaków. Jeśli nie kończy się średnikiem - dodaj go. Za średnikiem dodaj Twój katalog:
Zrobiłem tak, ale nic nie pomogło. I jeśli chodzi o Twoje pierwsze zapytanie : I instalowałem i kopiowałem. Mianowicie najpierw zkopiowałem cały folder Dev-Cpp na dysk C (na starym komputerze też miałem na C), poczym zainstalowałem Dev’a od nowa (oczywiście wszystkie biblioteki też przeinstalowałem , w te same katalogi). Popatrzyłem w Narzędzia->Opcje środowiska w samym Dev’ie, ale nic nie przyniosło jakiegokolwiek rezultatu :(. Pogmyram jeszcze w Dev’ie.
Muszę Cię zmartwić, bo właśnie zainstalowałem DevCpp na Viście i działa. Kompiluje, uruchamia. Martwi mnie “i tak i tak” (zainstalowałeś czy przeniosłeś). DevCpp nie można nadinstalować nad istneijacy katalog z DevCpp. Usuń wszelkie kopie DevCpp i zainstaluj czyste DevCpp. Nie ma powodu dlaczego miałoby u Ciebie nie działać skoro u mnie działa. Plus: wnioski, że to wina Visty są wyssane z palca.
błąd jest jedynie w ścieżkach dostępu… po rozłożeniu komponentów dev-c++ udało mi się nimi kompilować programy. pomyślę jak jakoś składnie rozwiązać ten problem, ale szczerze to nie wiem czy bez ingerencji w program dev-c++ da się to naprawić…
Odgrzebałem ten może niezbyt świeży temat ale często spotykam ludzi z dokładnie tym samym problemem. Sagaceil0 zrób to co napisał Ryan w drugim poście a będzie działać!.
a teraz łopatologia
znajdź cc1.exe - zwykle w “C:\Dev-Cpp\libexec\gcc\mingw32\3.4.2”
3.4.2 to oczywiście numer wersji u ciebie może być inny.