Dev C++ i Windows Vista

Mam mały problem. Mianowicie kupiłem sobie nowy komputerek z Vistą, więc jak jest, to nie będę jej usuwał. Przeniosłem sobie wszystkie moje pliki. Zainstalowałem wszystkie dawne programy. Ok, chce kontynuować pisanie mojej gry strategiczne, otwieram Dev C++, projekt. Parę poprawek wprowadziłem w kodzie, chce kompilować, a tutaj kicha. W terminalu pisze mi coś takiego :

C:\Dev-Cpp\WIND WAR\gcc installation problem, cannot exec `cc1’: No such file or directory.

Poszperałem w internecie i doszedłem do wniosku, że to przez Vistę. Visty nie mam zamiaru usuwać, a do Dev’a jestemm za bardzo przyzwyczajony i nie chce się przestawiać na żaden inny kompilator. Czy jest jakiś sposób, aby odpalić tego GCC pod Vistą.

Z góry dziękuje

Doszedłeś prawdopodobnie do złego wniosku. DevC++ instalowałeś, czy przeniosłeś z innymi plikami? Upewnij się, że katalog z programem cc1.exe znajduje się w ścieżce dostępnej w zmiennej środowiskowej path.

Jeśli plik jest np. w c:\dev-cpp\wind war\bin, to:

prawym klawiszem myszy na Komputer -> Właściwości

Zaawansowane ustawienia systemu po lewej (prompt UAC)

Zakładka zaawansowane, przycisk Zmienne środowiskowe u dołu.

Z listy zmiennych systemowych u dołu wybierz PATH -> Edycja…

Przejdź na koniec ciągu znaków. Jeśli nie kończy się średnikiem - dodaj go. Za średnikiem dodaj Twój katalog:

c:\dev-cpp\wind war\bin

Zapisz zmiany.

Zrobiłem tak, ale nic nie pomogło. I jeśli chodzi o Twoje pierwsze zapytanie : I instalowałem i kopiowałem. Mianowicie najpierw zkopiowałem cały folder Dev-Cpp na dysk C (na starym komputerze też miałem na C), poczym zainstalowałem Dev’a od nowa (oczywiście wszystkie biblioteki też przeinstalowałem , w te same katalogi). Popatrzyłem w Narzędzia->Opcje środowiska w samym Dev’ie, ale nic nie przyniosło jakiegokolwiek rezultatu :(. Pogmyram jeszcze w Dev’ie.

Zerknę w wolnym czasie co może powodować ten błąd. Nie używałem DevCpp już jakiś czas. :confused:

Pewnie używasz kontekstów GDI w swojej grze. Tego chyba Vista nie umożliwia w tym jest problem moim zdaniem.

Co w takim wypadku??

Szukaj odpowiedzi na stronie microsoftu.

Książek do Visty nie ma jeszcze dla programistów (przynajmniej ja nie widziałem)

Ciężka sprawa. Sam jestem programistą ale narazie piszę pod XP. Ja mam większy problem bo w dodatku pod openGL’a.

Powodzenia!

Niestety nie. Nawet zwykłe “Hello World” nie daje się skompilować. Dev-C++ jest wyraźnie nieprzystosowany do Visty.

Muszę Cię zmartwić, bo właśnie zainstalowałem DevCpp na Viście i działa. Kompiluje, uruchamia. Martwi mnie “i tak i tak” (zainstalowałeś czy przeniosłeś). DevCpp nie można nadinstalować nad istneijacy katalog z DevCpp. Usuń wszelkie kopie DevCpp i zainstaluj czyste DevCpp. Nie ma powodu dlaczego miałoby u Ciebie nie działać skoro u mnie działa. Plus: wnioski, że to wina Visty są wyssane z palca.

Dziwna sprawa, bo Dev-C++ zainstalowałem “na czysto”. To znaczy, że nigdy wcześniej na Viście tego nie instalowałem. Mimo tego błąd jest ten sam.

błąd jest jedynie w ścieżkach dostępu… po rozłożeniu komponentów dev-c++ udało mi się nimi kompilować programy. pomyślę jak jakoś składnie rozwiązać ten problem, ale szczerze to nie wiem czy bez ingerencji w program dev-c++ da się to naprawić…:frowning:

Da się, wystarczy nie używać Dev-C++. Przesiadka na coś coś innego będzie dla Ciebie lepszym rozwiązaniem, niźli zabawa z tym.

Nie jestem pewien, ale chyba ten błąd został rozwiązany w nowszych wersjach MinGW.

Odgrzebałem ten może niezbyt świeży temat ale często spotykam ludzi z dokładnie tym samym problemem. Sagaceil0 zrób to co napisał Ryan w drugim poście a będzie działać!.

a teraz łopatologia :wink:

znajdź cc1.exe - zwykle w “C:\Dev-Cpp\libexec\gcc\mingw32\3.4.2”

3.4.2 to oczywiście numer wersji u ciebie może być inny.

C:\Dev-Cpp\libexec\gcc\mingw32\3.4.2\ Zapisz zmiany. Restart kompa.

Teraz powinno/musi działać, sprawdź jeszcze w Devcpp->Narzędzia->Opcje kompilatora>Katalogi czy wskazują na to co trzeba. ( u mnie tak nie było)

No i masz śmigający Dev-C++ na Viście. :slight_smile:

@Fiołek

tak szybko się poddajesz?

to mi przypomina porady ludzi którzy w reinstalce Windowsa widzą jedyne lekarstwo na problemy z systemem.

Pewnie katalog z Dev-Cpp został przekopiowany. Najprościej ściągnąć najnowszego Dev’a z sieci i jeszcze raz zainstalować.

A żeby to jakiś nowy Dev-C++ się od 3 lat pojawił…

@=VND=: z Dev-C++ korzystałem jakieś 2 dni, potem pobrałem Visuala, różnica jest OGROMNA, na korzyść Visuala ocf.

Teraz powinno/musi działać, sprawdź jeszcze w Devcpp->Narzędzia->Opcje kompilatora>Katalogi czy wskazują na to co trzeba. ( u mnie tak nie było)

Co mają wskazywać?