94michal7
(94michal7)
25 Marzec 2012 08:44
Dzień dobry
Mam mały problem z Dev C++(wiem że to nie najlepszy program do zabawy z C++, ale tego wymagają w mojej szkole).
Polega on na tym, że każdy program się kompiluje, ale nie zostaje uruchomiony(nie pojawia się okienko konsoli).
Przykładowy ‘program’:
#include
#include
using namespace std;
main()
{
cout<<"Hello world"<
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
Jeśli natomiast skompiluje go w poniższej postaci:
#include
#include
using namespace std;
main()
{
cout<<"Hello world"<
cin.ignore();
//getchar();
return 0;
}
uruchamia się, ale wiem że powinien też uruchomić się w postaci pokazanej na początku.
Kiedyś przed formatem, działało mi wszystko jak należy, może problem tkwi w ustawieniac Deva, lub brakuje jakichś plików?
Proszę o jakies porady : )
Johny
(Johny)
25 Marzec 2012 10:03
Dołącz stdio.h,stdlib.h
i dopisz przed getchar()
znajdz sobie przykłady użycia getchar’a na Google
system
(system)
25 Marzec 2012 10:38
Jeżeli w Dev’ie postąpisz :
Plik -> Nowy -> Projekt -> (...)
Dostaniesz już gotowy szkielet.
Pozdrawiam
94michal7
(94michal7)
25 Marzec 2012 11:10
okej, dzięki za odpowiedzi : )
Ale zastanawia mnie, czemu kiedyś działało wszystko tak jak w pierwszym przykładzie, w szkole też działa, tylko nie na moim PC.
Dlatego chciałbym znaleźć rozwiązanie tego problemu, a nie go obejść ; /
pozdrawiam
Johny
(Johny)
25 Marzec 2012 11:24
Zależy jeszcze,czy robisz aplikację na konsolę,czy pod Windows,od tego zależą ustawienia projektu i błędy wynikają potem też ze złych ustawień,może być konieczna reinstalacja Deva oczywiście ze zgraniem przed tym gdzieś twoich programów,wyczyszczeniem,a potem przywróceniem tego,jaką w szkole masz wersje środowiska ?
Jeśli na twoim PC nie działa a gdzie indziej tak,mogą być problemy z samym środowiskiem programistycznym u ciebie,stara wersja samego kompilatora,itd.