Dev-C++ się buguje

Witam.

Czasami w Dev-C++ występuje problem polegający na tym, że mimo kompilacji programu nadal jest wykonywana wersja sprzed kompilacji, tzn. jakbym po prostu używał Uruchom program. Nawet gdybym wstawił w komentarz całą funkcję main() to nadal coś się dzieje. Jedyne co pomaga to skopiowanie kodu programu i zapisanie go pod inną nazwą. Jeśli nadpiszę pod tą samą nazwą to nic to nie da. Co może być tego przyczyną?

Program zawiera same najprostsze elementy: pętle for, do…while, zmienne string, int, getline, cin, cout, system(“pause”) i zczytywanie kodu ASCII z tekstu typu string (int)tekst[liczba]

P.S. Wiem że Dev nie jest jakiś polecany dla programistów ale to jest do celów edukacyjnych/szkolnych.

Kod nie ma znaczenia. Upewnij się, że kompilujesz i uruchamiasz tę samą wersję (Debug/Release). Pytanie może wydawać się głupie, ale czy jesteś pewien, że naciskasz przycisk/klawisz odpowiadający za kompilację, a nie uruchomienie (w takim wypadku program jest kompilowany jeżeli nie istnieje) i że zapisujesz plik przed ponowną kompilacją?

Nie używaj oryginalnego Deva, bo nie ruszy ci na 64 bitopwym systemie. Ściągnij sobie Visual Studio Express, a jeśli już musisz deva, to poszukaj wersji 5.11.

Jeżeli chodzi o IDE, to polecam Eclipse. Dla początkujących dobry będzie też Code::Blocks.

Akurat jeśli chodzi o wybór między Code::Blocks a Visual Studio, wybrałbym to drugie, ze względu na to, że masa projektów udostępnionych w necie jest przygotowanych właśnie pod niego. Poza tym to jest tylko kwestia własnych preferencji, mi np. kolorowanie składni w VS dużo bardziej odpowiada.

Dlatego piszę, że Code::Blocks jest dobry dla początkujących. Natomiast kolorowanie składni można sobie zmienić w każdym szanującym się IDE, w tym C::B. Ja np. używam Eclipse CDT, w którego edytorze zmieniłem sobie prawie wszystko i wygląda to tak:

eclipse.thumb.png.9300c4ca198b99aa66a5c0

Dzięki za odpowiedzi

Również uważam, że dla potrzeb szkolnych najlepszy jest Code:Blocks. Tym bardziej, że jest mutiplatformowy i dopuszczony do matury z informatyki.