Dioda Boot_Device_Led

Witam. Mialem w domu maly remont i musialem przeniesc komputer w inne miejsce. Po tym wszystkim okazalo sie ze cos jest nie tak. Komputer wlaczal sie lecz nie dawal sygnalu do monitora myszki ani klawiatury. Po restarcie biosu za pomoca wyjecia baterii sygnal do myszki i klawiatury dochodzi lecz do monitora juz nie a do tego pali sie pomaranczowa dioda Boot_Devixe_Led. Co sie moglo stac?

Na wstępie - co Ci przyszło do głowy, aby przy takim problemie resetować ustawienia biosu? Na ile remont mógł na to wpłynąć? Teraz nie ma pewności, będzie trzeba szukać problemu w BIOSie i sprzęcie…

• Czy są jakieś odgłosy z komputera? Beeep, czy dysk twardy startuje (kręci się)?
  • nic nie wiemy o sprzęcie - na 100% wpinany jest monitor w to samo gniazdo, co wcześniej? Może masz kartę graficzną zintegrowaną z płytą główną + dodatkową (na ‘śledziu’ na dole?)

Ja bym zaczął od otworzenia obudowy i popatrzenia, czy nic się nie poluzowało, głównie wtyczki zasilające idące do płyty głównej (będą dwie). Potem czy pamięci nie wyskoczyły (docisnąć, czy zatrzask jest ok).

Wyczytałem na jakimś forum że to może pomóc.Wszystko wpinane jest tak jak wczesniej. Sprawdziłem teraz czy wszystko jest dopiete i dalej nic. Wszystko się kręci tak jak powinno. Podczas włączania oprócz jednwgo piknięcia jest jeszcze jedno dłuższe i głośniejsze.

Informacje :
http://active-comp.pl/bios.html

Możliwe, że płyta główna umarła?

Podaj konfigurację kompa + zasilacz.

Wypnij taśmę sata z dysku systemowego i zobacz,czy wejdziesz do biosu?