Dioda CPU Led na płycie głównej ASUS M5A97 EVO R2.0


(kasperro) #1

Witam, mam problem z moją płytą głowną mianowicie Asus M5A97 EVO R2.0, czyściłem komputer, zmieniałem pastę termo przewodzącą przy CPU.
Kiedy pierwszy raz po złożeniu uruchomiłem PC monitor, myszka i klawiatura nie zareagowały na płycie zapaliła się dioda DRAMLED po naciśnięciu przyciysku MEMOk migać z różną częstotliwością zaczyna dioda CPULed.

Wszystko po podpinałem drugi raz, nic nie pomyliłem.

Zgóry dzięki za pomoc.


(JNJN) #2

Może coś ruszone, źle założone - za dużo pasty na CPU, źle założony cooler, niepodłączony cooler do płyty, sprawdź wtyczki zasilania na płycie.

Lub coś uszkodziłeś?

Sprawdź wszystko jeszcze raz.

Edit:

Jak wszystkiego jesteś pewien zrób reset biosu baterią:

Komputer odłączony od zasilania 230V,wyjmujesz baterię z płyty na 10 minut, wkładasz, uruchamiasz kompa i start do biosu, ustawisz datę i godzinę (prawidłowy reset zresetuje te dane) i zapiszesz bios Save.


(kasperro) #3

Niestety restart BIOS’u nie pomógł, jest mozliwość że ta dioda miga przez uszkodzenie płyty?


(JNJN) #4

Może, ale bardziej problem z CPU?

A coś się zmieniło w pracy komputera?


(kasperro) #5

Cpu na 100% podpiąłem dobrze, wiatraki od coolera są podpięte, paste wytarłem bo było za dużo.


(JNJN) #6

To jest najważniejsze, a nie dioda CPU.

CPU z socketa wyjmowałeś?


(kasperro) #7

Nie wyjmowałem, ale najorawdopodobniej zachaczyłem czymś z płyty o dystanse do których mocuje płyte.


(JNJN) #8

No to możliwe uszkodzenie płyty?

Ale dla mnie pytanie zasadnicze, czy oprócz migającego leda CPU, wszystko OK z kompem?


(kasperro) #9

No tak


(JNJN) #10

To używaj, a dioda niech sobie miga.

Chyba,że masz jeszcze gwarancję, to serwis.


(kasperro) #11

Ale komputer wogole nie dziala, czy to może być wina karty graficznej?


(JNJN) #12

A tego nie wiem co zepsułeś ?- jak płyta ma integrę, wyjmij kartę PCIE i sprawdź działanie.

Edit:

A wygląda, że nie ma, więc trzeba sprawdzić na innej karcie lub swoją gdzieś.

Sprawdź pamięć - załóż dokładnie tylko jeden moduł do II banku (A2) licząc od CPU (jak dalej problem wymień moduły) - ewentualnie reset biosu baterią i test.

Jak ruszy test pamięci memtest86 - dwa pełne przebiegi i ma być zero błędów.


(kasperro) #13

Witam.Uruchomiłem komputer bez wiatrakow od coolera, cooler cpu jak i gpu sie nagrzewaly, lecz nie bylo reakcji ze strony monitora jak i myszki oraz klawiatury. Co moze byc tego przyczyną


(JNJN) #14

i inne?

Proponuję serwis.


(kasperro) #15

dzięki za wszystko okazalo sie ze ram był źle ułożony