Witam wszystkich szukałem i nie znalazłem na forum więc piszę. Ostatnio zmieniłem płytę główną na GIGABYTE GA-X48-DQ6 z ASUS P5K a reszta pozostała jak w podpisie. Problemem jest to, że cały czas świeci dioda od dysku, nawet jak go odłączam to świeci. Czytałem w necie o różnych przypadkach np " kabel nie łączy " lub " uszkodzona karta graficzna " itp itd . Jedno jest pewne, że mój dysk nie mieli, działa normalnie jak cały komp. Tylko co jest powodem, że ta dioda non stop świeci ? Strasznie mnie to irytuje :evil: Sprzedawca polecił mi update BIOSu i tak zrobiłem korzystając z programu @BIOS. Wszystko się powiodło, mam nowszy bios ale dioda świeci dalej.Mam ochotę walnąć klawiaturą w biurko…Płyta jest nowa, nie używana, jak otworzyłem opakowanie to chyba jeszcze z Chin powietrze w nim było po prostu dziewica . Ktoś tak miał/ma ? Już idę spać, będę czytać za dnia
Cześć już zabieram się do sprawdzenia czy dobrze podłączyłem może zrobię fotkę…ale wydaje mi się że jest ok bo robiłem to z instrukcją i w dodatku mam podpisane kabelki na pinach.
– Dodane 12.07.2013 (Pt) 10:31 –
No to zrobiłem zdjęcia i wydaje się że jest ok właśnie idą na wrzutę…
Albo podłącz pwr do leda od hdd a hdd do pwr. Może nazewnictwo na kabelkach zamienili. Do tego czy dioda od pwr zachowuje się poprawnie tj. świeci ciągle?
Właśnie też pomyślałem, że gdzieś jakieś zwarcie może być spróbuję jutro wyjąć płytę główną z obudowy i wtedy odpalę kompa.
Dioda PWR świeci cały czas, RESET też działa i mini-głośnik też daje oznaki życia. Wszystko na pewno jest dobrze podłączone. Wcześniej było identycznie na starej płycie i nie ma mowy o zmianie w nazewnictwie kabli.
Gdzieś na jakimś forum czytałem że może to mieć związek z RAM… dziwne… niby chodzi o jakiś plik wymiany czy coś…
– Dodane 14.07.2013 (N) 0:09 –
Hmm nic to nie dało co pisałem, nie ma zwarcia itp. Coś innego musi być :? Jakieś nowe pomysły ?
Podłącz inną obudowę na testy. Komponenty zostaw. Podłącz jedynie okablowanie z tej drugiej. Dowiemy się czy jest coś nie tak z płytą czy z budą. Prawdopodobnie z płytą ale w ten sposób dowiemy się na 100%.