Diora WS442 i 4 ohm kolumny

Witam,

po głowie chodzi mi plan zakupu wzmacniacza polskiej produkcji. Póki co moim kandydatem do kupna jest model WS442. Zdaję sobie sprawę, że nominalna impedancja WSki zaczyna się od 8 ohm, lecz chyba sporo wody w Wiśle upłynie, zanim uzbieram na jakieś 8 ohmówki, wobec tego planuję podłączyć doń kolumny 4 ohmowe (dla ścisłości Technics SB-EX2).

Wiem, czym grozi używanie kolumn o za niskiej impedancji, więc pokrętło głośności na pewno nie przekroczy 1/3 skali, a w razie czego mogę dołączyć drugą parę kolumn (oryginalne szajsowate Sony, lecz jakość musi poczekać do zakupu 8ohm kolumn), gdyż słyszałem, że pary A i B głośników łączone są szeregowo, co da w moim przypadku impedancję wypadkową 16 ohm (cztery kolumny po 4 ohm każda).

Czy nie spalę przy tym wzmacniacza zachowując odpowiednie środki ostrożności?

I tak na marginesie - Fonica PW9013 vs. WS442 - który będzie lepszy?

Z góry dziękuję za pomoc :).

A skąd ci się wzięło te 16 Ohm ??

Przecież jak już to będziesz łączył w pary po dwie kolumny i podpinał jedną parę do jednego kanału.

A stąd, że łączna impedancja wypadkowa dla wszystkich kolumn wyniesie 16 ohm (jeśli obsadziłbym wszystkie cztery dostępne wyjścia kolumnami 4 ohmowymi - jedna para kolumn, czyli np. lewy A i lewy B są łączone bodajże szeregowo). Mniejsza z tym, wciąż pozostaje pytanie, czy nie ucierpi na tym amp ani kolumny, jeżeli gałka głośności nie przekroczy umownej 1/3ciej na skali?

Jak nie masz innego wyjścia to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie 2 kolumn szeregowo do jednego kanału. Wtedy na 2 kanałach masz po 8 Ohm i sprawa rozwiązana. Jednakże jakość dźwięku tak podłączonego sprzętu może być kiepska, bo będą się mieszać dźwięki z gorszych i lepszych kolumn. Jednak warto próbować a nie ryzykować uszkodzeniem sprzętu.

Wzmacniacza raczej nie spalisz, to twarda sztuka (i tania w ew naprawie :slight_smile: )mowa od Diorze. Może się trochę grzać, ale Diora ma spore radiatory.

http://www.hifi.pl/porady/parametry/kol-impedancja.php

Diora ma 2x35W Możesz przetestować te głośniki i nie sądzę aby były z nimi jakieś problemy. Oczywiście z mocą należy uważać. Samo brzmienie tych Technicsów raczej Cię nie zachwyci. Sama mam WS440 i Rondo 300 :wink: Fonica vs Diora, Diora wygrywa przez nokaut techniczny.

Co do mieszania zestawów głośników, można popróbować, aczkolwiek nie sądzę aby coś to zmieniało. Diora zagra z każdymi głośnikami. Ale z gałką ostrożnie :wink: Praktycznie przy połowie mocy na moich kolumnach można przestawiać ściany.

Tak sądzę, że Diora to nie sprzęt “pachnący ryżem” i się nie rozsypie przy (tymczasowym oczywiście) używaniu 4ohmówek. SU-X101 (Technics, powszechnie uważany za tandetę) ciągnął je przez 20 lat również mając impedancję znamionową 8 ohm ;). Ja wiem, że jakością toto nie będzie grzeszyć, lecz jeszcze muszę poczekać, zanim uzbieram fundusze na jakieś fajne kolumienki…