po głowie chodzi mi plan zakupu wzmacniacza polskiej produkcji. Póki co moim kandydatem do kupna jest model WS442. Zdaję sobie sprawę, że nominalna impedancja WSki zaczyna się od 8 ohm, lecz chyba sporo wody w Wiśle upłynie, zanim uzbieram na jakieś 8 ohmówki, wobec tego planuję podłączyć doń kolumny 4 ohmowe (dla ścisłości Technics SB-EX2).
Wiem, czym grozi używanie kolumn o za niskiej impedancji, więc pokrętło głośności na pewno nie przekroczy 1/3 skali, a w razie czego mogę dołączyć drugą parę kolumn (oryginalne szajsowate Sony, lecz jakość musi poczekać do zakupu 8ohm kolumn), gdyż słyszałem, że pary A i B głośników łączone są szeregowo, co da w moim przypadku impedancję wypadkową 16 ohm (cztery kolumny po 4 ohm każda).
Czy nie spalę przy tym wzmacniacza zachowując odpowiednie środki ostrożności?
I tak na marginesie - Fonica PW9013 vs. WS442 - który będzie lepszy?
A stąd, że łączna impedancja wypadkowa dla wszystkich kolumn wyniesie 16 ohm (jeśli obsadziłbym wszystkie cztery dostępne wyjścia kolumnami 4 ohmowymi - jedna para kolumn, czyli np. lewy A i lewy B są łączone bodajże szeregowo). Mniejsza z tym, wciąż pozostaje pytanie, czy nie ucierpi na tym amp ani kolumny, jeżeli gałka głośności nie przekroczy umownej 1/3ciej na skali?
Jak nie masz innego wyjścia to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie podłączenie 2 kolumn szeregowo do jednego kanału. Wtedy na 2 kanałach masz po 8 Ohm i sprawa rozwiązana. Jednakże jakość dźwięku tak podłączonego sprzętu może być kiepska, bo będą się mieszać dźwięki z gorszych i lepszych kolumn. Jednak warto próbować a nie ryzykować uszkodzeniem sprzętu.
Diora ma 2x35W Możesz przetestować te głośniki i nie sądzę aby były z nimi jakieś problemy. Oczywiście z mocą należy uważać. Samo brzmienie tych Technicsów raczej Cię nie zachwyci. Sama mam WS440 i Rondo 300 Fonica vs Diora, Diora wygrywa przez nokaut techniczny.
Co do mieszania zestawów głośników, można popróbować, aczkolwiek nie sądzę aby coś to zmieniało. Diora zagra z każdymi głośnikami. Ale z gałką ostrożnie Praktycznie przy połowie mocy na moich kolumnach można przestawiać ściany.
Tak sądzę, że Diora to nie sprzęt “pachnący ryżem” i się nie rozsypie przy (tymczasowym oczywiście) używaniu 4ohmówek. SU-X101 (Technics, powszechnie uważany za tandetę) ciągnął je przez 20 lat również mając impedancję znamionową 8 ohm ;). Ja wiem, że jakością toto nie będzie grzeszyć, lecz jeszcze muszę poczekać, zanim uzbieram fundusze na jakieś fajne kolumienki…