Mam problem z DirectX 9.0c. Otóż zainstalowałem wczoraj grę sprzed kilku lat, do której potrzebny był directx bodajrze “6 coś” (nie pamiętam dokładnie jaki). Na komputerze miałem wtedy wersję 9.0c. Po zainstalowaniu tej starej gry i odkryciu, że nie działa z powodu nowych sterowników video, skasowałem ją. Spróbowałem odpalić inną grę, do której potrzeba directx 9.0b (a sam miałem 9.0c -a przynajmniej tak myślałem). I tu zaczyna się cały problem. Komputer chyba nie widzi zainstalowanej wersji 9.0c. Przeinstalowałem już ją kilka razy, jednak nadal wyskakuje mi komunikat, że nie mam dobrej wersji directx’a, żeby grać (gra Rome Total War, jeśli to cokolwiek pomoże). Z góry dziękuję za pomoc.
Aby zainstalować musisz zrobić nowy folder, rozpakować do niego pobrany DirectX, wyszukać w tym folderze instalkę o nazwie DXSETUP kliknąć na nią i instalować. Dopiero będzie DirectX zainstalowany.
Jeżeli wszystko będzie prawidłowo działać a przedewszystkim inne gry oraz filmy to wina leży wyłącznie po stronie tych gier o których piszesz.
Możesz jeszcze sprawdzić zmianę systemu gry - PPM / prawym przyciskiem myszy / na ikonkę gry -> Właściwości -> Uruchom ten program w trybie zgodności z :.
Rok temu kupiłem nowy komputer z kartą NVIDIA i kilka gier które ładnie chodziły na dwóch starych kompach z kartami ATI i również nie działają.
Tak jest z grami - na ich miejsce są inne.
Musiałbym widzieć Twój komputer to może jeszcze coś bym zrobił - nie wiem czy prawidłowo zainstalowałeś.
Mogą być jeszcze dwie sprawy :
zmiana sterowników do karty graficznej - nie zawsze najnowsze są najlepsze a może najnowsze będą najlepsze / nie wiem jakie masz, jaką płytę główną oraz jaką kartę graficzną /.
Wykszyknik i ,Wyst" wskazuje na to że wystąpił jakiś błąd ale jaki to niewiadomo ponieważ nic nie pisze.
Jeżeli masz problem tylko z kilkoma grami a reszta dobrze działa to proponuję się nie upierać na te gry tylko z nich zrezygnować dlatego że póżniej możesz mieć naprawdę poważne problemy z komputerem.
Ja również z żalem musiałem się pożegnać z kilkoma starymi i fajnymi grami / o dziwo / po zakupieniu nowego i dużo mocniejszego komputera z inną kartą graficzną.