Mam problem gdyż podczas ładowania gry wyskakuje błąd
Domyśliłem się że chodzi o directx9 ściągnąłem, rozpakowałem i po włączeniu jest napisane że skontroluje aktualną wersje tam robi później jest że program uruchomi komputer ponownie wciskam dalej i nic się nie dzieje nie uruchamia się.
Jak poradzić z instalacją lub w jakiś inny sposób załatwić ten problem. Dzięki
Tak korzystałem z jej ale jest problem z zainstalowaniem directx bo gdy przechodzi proces wykrywania naciskam zakończ albo dalej ale nie uruchamia się ponownie komputer ani nic a jak sam uruchomię to nic się nie dzieje ;/
a jak nie to jakie pliki powinienem zrzucić żeby działało ??
Wine, gdyż jego budowa wewnętrzna różni się od budowy Windows, a dodatkowo Wine działa w trybie użytkownika, to nie ma raczej mowy o wykorzystaniu wszystkich składników DX. By WINE w ogóle działało, to wczytuje ono przede wszystkim biblioteki zlokalizowane w /usr/lib/wine lub /usr/local/lib/wine. Gdyby Wine wczytało bibliotekę z katalogu ~/.wine/drive_c/windows/system32, to najprawdopodobniej program natychmiast przestałby działać.
Z tego względu, by WINE załadowało potrzebną nam bibliotekę, musi mieć odpowiedni wpis w rejestrze (uruchom winecfg). Niestety, jak już wspomniałem, to nie wszystkie biblioteki pisane pod Windows można załadować, bo niektóre korzystają ze specyficznych, nieudokumentowanych wywołań Windows lub odwołują się bezpośrednio do sprzętu.
W instalacji DX może pomóc winetricks(dostarczany jest wraz z Wine).
– Dodane 12.11.2009 (Cz) 21:05 –
Przepraszam, że wypisałem tyle niezrozumiałych rzeczy, lecz autor wątku nie musi się zrażać. Chciałem też zostawić wyjaśnienie dla potomnych.
Chodzi o to, że przy instalacji jakiegoś składnika systemu Windows na Wine, nic ciekawego się nie stanie. Po prostu, Wine będzie pracowało, jak wcześniej. Dopiero potem użytkownik musi interweniować, decydując, które biblioteki mogą być ładowane przez Wine(nie spowodują konfliktów). Użytkownik może pominąć ten krok, wykorzystując gotowe skrypty, np. dostępne w winetricks:
Przez winetricks też próbowałem ale też jest ten sam problem z instalatorem directx ze klikam zakoncz uruchamiam ponownie i dalej nie chodzi teraz spróbuje z playonlinux
Kiedy przymierzasz się do instalacji czegoś na WINE, to polecam wejść na http://appdb.winehq.org/ i do szukajki wrzucić nazwę gry/programu. Różni userzy dzielą się tam tym, jak u nich coś działa, na jakim linuksie i co musieli zrobić, żeby działało. Dałbym ci linka do tego CoDa na tej stronce, ale ani ja, ani ta szukajka nie wiemy, co to CoD 6 ;p