Ale ja pisałem to tego staruszka wyżej, że sprawdzenie kompatybilności z Win 11 jest pomysłem od czapy.
Sterownik Intela jak jest nowszy niż z okolic 2012 to można próbować aktualizować (ludzie grają w MC bez dedykowanej karty graficznej a i nawet rusza na 12 letnim Intel Atom jak niski FPS nie przeszkadza).
Najpewniej przyda się informacja co to za model procesora i czy masz osobno dedykowaną kartę graficzną (i jej model, by nie było szoku że to np. 12 letni gruchot).
Informacja o 12 wersji DX może ograniczać się tylko do Windows (że wspiera z odpowiednim sprzętem) a stary procesor nie wspiera nic wyżej od 10.1 (HD Intel 2000/3000, stare Pentium i Celerony). Awaria Valorant jak ruszał - mogłaby wskazywać, że mocno cofnął się sterownik lub padła Ci dedykowana karta graficzna (a wyjście graficzne płyty głównej przeskoczyło na zintegrowaną).
Model procesora jest w zakładce system a dedykowaną kartę może wykryje CPU-Z lub GPU-Z (oba raczej nie mają wciąż wykrywanego podmienionego BIOS-u GPU jak to tani zakup z np. Aliexpress).
Wcześniej miałem win 11 ale bez wymagań lecz wrociłem.
Dodam że laptop podobno (bo nie był mój) na początku miał słabszy inny processor.
Nawet była naklejka.
Wiem że jest trochę słaby lecz 2,40 ghz nie wystarcza?
Mój kolega ma 2,50ghz i mu działa
Przywracanie systemu to do 8.1 tylko że dobre drivery miałem na wersji 32 bit.
Na 8.1 64 bit to samo co na 10 64 bit.
Czyli jak przywróce to do 64 bit a na 32 bit było ok.
Chyba że ponowna instalacja cos da