Disk boot failure, insert system disk and press enter

Witam!

Pojawił się u nie poważny problem z dyskiem twardym…a mianowicie siostra zostawiła komputer w stanie wstrzymania, przy próbie uruchomienia komputera ze stanu wstrzymania pojawiła się niebieska tablica z informacją, że jeden z programów został niewłaściwie zamknięty, rozpoczynanie zrzucania pamięci na dysk. Niestety numeru błędu nie zapisałam… Trwało to dosyć sporo, nic się nie zmieniało, wyglądało że się zawiesiło więc postanowiliśmy zrestartować komputer…

Po ponownym włączeniu wyskakuje informacja: DISK BOOT FAILURE, INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER…BIOS nie widzi dysku twardego…Wszystko inne wygląda na to że działa…

Czy to oznacza że dysk twardy przestał działać, że utraciłam wszystkie swoje dane?.. Dodam, że przedtem wszystko działało bez problemu, żadnych zawieszeń, restartów, problemów z odczytaniem czy zapisem danych, jest to nowy komputer (ma 2 miesiące)…

Proszę o podpowiedź co mogło się stać…

Przy bootowaniu kompa wćiśnij F8 --> Ostatnia znana dobra konfiguracja

F8 nic nie da, przecież napisał, że bios nie widzi dysku

Masz możliwość sprawdzenia dysku na innym komputerze ?

@mikber18:

Przy jakim bootowaniu, jeśli komputer wcale nie widzi dysku twardego?

@k.kot.dz:

Najprawdopodobniej padł dysk jeśli w BIOSie go nie widać. Spróbuj ponownie podłączyć wszystkie kable (płyta, dysk, zasilanie), może się obudzi. Jeśli nie, to można jeszcze sprawdzić dysk w innym komputerze.

Tak jak mordzio napisał -> F8 nie działa, bo BIOS nie widzi dysku…

Niestety drugi komputer, z którego piszę ma te starsze złącza i nie da się podłączyć dysku…

Narazie zrób tak:

No i jeszcze sprawdz ustawienia kontrolera sata w biosie. Może jakimś cudem sie wyłaczył…

Czy to jest możliwe żeby całkiem nowy dysk padł tak nagle, bez żadnych przyczyn, beż żadnych wcześniejszych oznak? …

Kable już były podłączane ponownie, nic nie pomogło…

Dodane 13.06.2009 (So) 22:31

mordzio:

Jak sprawdzić te ustawienia?

Poczytaj w instrukcji, powinny być dwie opcje ustawienia SATA w BIOSie.Jedna włącza SATA a druga ustawia kolejność bootowania. Ewentualnie pisz jaką masz płyte główną.

Co do całkowitego padania dysków, to najczęściej padają w okresie pierwszego pół roku używania. Później jeśli mają się zepsuć, to raczej ostrzegają (bad sectory, błędy itp).

Jest tak:

ON-CHIP SATA MODE: [Auto]

Pata ide set to Ch.0 Master/Slave

Sata port 0/2 set to Disable

Sata port 1/3 set to Ch.1 Master/Slave

Coś zmieniać ?

k.kot.dz ,

Proszę poprawić pisownię w tytule tematu. W celu edycji swojego posta proszę skorzystać z przycisku Edytuj przy poście otwierającym temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

a jakiej marki dysk seagate jak tak to one nie raz się psują sam mam seagate ale na szczęscie wszystko z nim jest ok:)

bo ma wgrane najnowsze firmware :smiley:

Dodane 14.06.2009 (N) 10:14

Oddaj do gwarancję wymienia na nowy i jeżeli producentem jest seagate to oni odzyskają twoje dane za darmo

jest taka możliwość

Przepraszam za wielkie litery zupełnie o tym zapomniałam…

Dysk jest Seagate. A jeżeli chciałabym odzyskać te dane to należy się zgłosić bezpośrednio do producenta czy najpierw do serwisu? I jaką mam gwarancję, że nie stwierdzą, że jest to uszkodzenie powstałe przez niewłaściwe użytkowanie? Słyszałam już o takich przypadkach, że żeby wymigać się od gwarancji stwierdzali, że to wina użytkownika i nie było dyskusji… I przedewszystkim, co zrobić by taka sytuacja się już nie powtórzyła? Reklamacje, brak kompa przez dłuższy czas a potem wgrywanie wszystkiego od nowa itp jest dosyć uciążliwe…

Do producenta tu masz link odpisuje procedurę wysłania do serwisu

często się te dyski seagate psuły przez wadliwe firmware

jak dadzą nowy dysk z nowym firmware to będzie wszystko ok

http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdr … try3280733

Pozdrawiam:)

W takim razie nie zostaje mi nic innego jak reklamacja…Najgorsze jest to że to był nowy dysk, także wcale nie mam pewności że jak wymienią to ten wymieniony będzie całkowicie sprawny na dłuższy czas…

Dzięki za wszystkie informacje,

pozdrawiam.

będzie to pewne:)

Dodam jeszcze tylko, że dowiedziałam się, że dysk ten pochodzi z wadliwej serii Seagate Barracuda 7200.11 i dlatego przestał działać tak nagle, bez ostrzeżenia… Do wszystkich posiadaczy tych dysków: Wykonajcie jak najszybciej upgrade firmware’u jeśli macie dysk z tej serii, inaczej w każdym momencie dysk może poprostu przestać działać! Reklamacji było tak wiele że producent musiał się oficjalnie przyznać do błędów w firmware i wydać oficjalny upgrade (dostępny na stronie głównej Seagate’u). Po przeczytaniu tych wszyskich zażaleń nt tej serii i problemów występujących przy jej użytkowaniu, mogę powiedzieć tylko jedno: Strzeżcie się dysków Seagate Barracuda 7200.11 !!

Pozdrawiam,

życzę sobie i innym jak najmniej takich wadliwych serii, co zaoszczędzi nam kłopotów na przyszłość…

sam taki mam,mam najnowszy firmware i nie narzekam:) właśnie z tej serii 7200.11

za 150zł:D

tanio:)

już ma parę miesięcy i wszystko ok

nawet nie pamiętam dokładnie kiedy go kupiłem

ale chyba jakieś pół roku temu

Witam.

@k.kot.dz , czy Twój komputer posiada FDD? Jeśli tak, to sprawdź czy nie ma tam dyskietki.

Właśnie dysk ten jest całkowicie sprawny jedynie jeśli posiada się najnowszy firmware

Ja niestety nie miałam o tym pojęcia i dysk padł zanim się o tym dowiedziałam

trudno dziś dysk idzie do reklamacji i tyle

@WAT:

Komputer stacji dysków nie posiada ale nawet gdyby posiadał to sama wpadłabym na to że należy wyjąć dyskietkę :}

pozdrawiam