Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter


(Sagul 21) #1

Witam podczas uruchomienia Windowsa XP wyskakuje mi właśnie taki komunikat jak w temacie Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter, nie wiem co z tym zrobić, wyczytałem coś w podobnym temacie na forum że coś z w biosie się mogło poprzestawiać, więc tam zajrzałem i mam tak ustawione:

First Boot Device CD - ROM

Second Boot Device - Floppy

Third Boot Device - LS120

Boot Other Device - Enabled

Swap Floopy Drive - Disabled

Boot Up Floppy Seek - Enabled

Dysk mi widzi systemowy jak i inne, gdy wyłączę komputer to czasem uda się normalnie odpalić, ale 80% potem pokazuje się ten komunikat, proszę o jakieś rady co mam zrobić bo można załamania psychicznego dostać z tym :expressionless:


(Kabum84) #2

Skoro tak masz przestaw second albo first na hdd-0 hdd albo hdd-1 w zależnosci jaki masz bios


(Martini M) #3

Cześć,

Prawdopodobnie zostawiasz jakąś płytkę w napędzie.

Zrób tak jak poradził kolega kabum84.

Czasami biosy mają jeszcze dodatkową opcję, żeby po nie udanym zabotowaniu ze wskazanych napędów, próbują przeszukać wszystkie dostępne i załadować znaleziony system, widzę, że u Ciebie jest ona włączona. Więc o ile nie zostawisz płytki w napędzie to powinno zadziałać.

Powodzenia


(Sagul 21) #4

zrobiłem tak jak podaliście, nic to nie dało nadal wyskakuje ten cholerny komunikat Disk Boot Failure Insert System Disk And Press Enter, teraz mam tak

First Boot Device Disabled

Second Boot Device - CD - ROM tylko to zostawiłem

Third Boot Device - Disabled

Boot Other Device - Disabled

Swap Floopy Drive - Disabled

Boot Up Floppy Seek - Disabled

jak widzicie wszystko wyłączone, chce zaznaczyć że mam dysk na partycji D, próbowałem różnych kombinacji z tym co podano mi, nic nie chce ruszyć, to się dzieje coś takiego jak by dysku nie było, to jakim cudem jak wyłączyłem dysk i dałem tylko CD - Rom startuje mi system, skoro wyłączone jest wszystko przecież to jest nie możliwe żeby mi system się odpalił jeżeli nie wybrany jest żaden dysk, chyba że płyta to powoduje, no ok to skoro idzie z płyty to gdzie ten system jest, nie mam zielonego pojęcia co zrobić żeby to już normalnie się odpaliło, czekam na dalsze rady a za powyższe dziękuje.


(Technik Elektro) #5

segul, segul, segul ty rozumiesz o czym piszesz ? chyba nie, rozumiesz troszku po ang ? też nie bardzo...

bios wykrywa dysk w ogóle ?? jak wybierzesz first boot device jakie masz możliwości do wyboru ?


(Sagul 21) #6

technik_elektro :

First Boot Device mam:

Floopy

LS120

HDD - 0

SCSI

CD - ROM

HDD - 1

HDD - 2

HDD - 3

ZIP100

LAN

Disabled co z tym fantem zrobić.... ? - co do biosu jeżeli masz na myśli, podczas instalacji to bez najmniejszego problemu mi wykrywa wszystkie dyski, wiesz ja z biosem miałem mało zabawy, więc się nie dziw że tak piszę, nie jestem profesjonalistą, ale ani też amatorem, początkujący.


(Martini M) #7

W tej konfiguracji to spróbuj ustawić tak:

First Boot Device - HDD-0

Second Boot Device - CD - ROM tylko to zostawiłem

Third Boot Device - HDD-1 (o ile posiadasz drugi dysk i masz na nim system w innym przypadku Disable)

Boot Other Device - Enable

Swap Floopy Drive - Disabled

Boot Up Floppy Seek - Disabled

Chodzi o to żeby najpierw próbował się uruchomić z dysku.

Jeżeli to nie pomoże to odłącz wszystkie urządzenia od płyty i zostaw tylko dysk z systemem. Ustaw go na MASTER (zworka w dysku) i podłącz do IDE o możliwie najniższym numerze.

Gdy to zadziała podłączaj po jednym urządzeniu do płyty głównej.

Powodzenia


(Sagul 21) #8

Problem rozwiązałem pobawiłem się w biosie i po tym sam mi się jakoś zrestartował, zrobiłem format jeszcze po tym, i już nic takiego mi nie wyskakuje, aha chciałem nadmienić że musiałem naprawić 1 dysk bo okazało się że ma bad sectory, zwiększyłem partycję systemową o 5gb i działa, dzięki za pomoc, problem się rozwiązał z waszą i boską pomocą :slight_smile: