Mój problem polega na tym iż po instalacji Ubuntu na Dysku D nie mogę wejść na Windows’a Xp który jest na Dysku C.
Przy bootowaniu komputer pierw wybiera Ubuntu lecz jak chce zmienić kolejność bootowania i wybieram dysk c pojawia się komunikat “Disk boot failure instert sysstem disk and press enter”. Czy jest możliwość aby ten win xp ruszył? Zależało mi aby mieć dwa systemy operacyjne dlatego wybrałem do tego dwa dyski. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
A gdzie tu mowa o uniksach? Linuksy to właśnie są systemy unix-like. Nie siejcie (siejmy) zamętu. W tytule wątku wyraźnie napisano, że chodzi o Ubuntu, więc … z dużym prawdopodobieństwem chodzi o /dev/sdXY albo o /dev/hdXY w zależności od sterownika, którego używa jądro.
Przede mną jednak stoi drugi problem. Po aktualizacji do nowszej wersji ubuntu chciałem zmienić opcje monitórw ponieważ korzystam z dwóch a więc na dwóch był ten sam obraz. Nie mogłem tego zmienić w aplikacji “Monitory” więc użyłem do tego programu od karty graficznej ATI. I tutaj mam problem bo po zaakceptowaniu zmian i restarcie nie mogę się zalogować. System prosi mnie o hasło a jak podaje to pojawia się czarny ekran i zaraz znowu każe podać hasło. Nie mogę w żaden sposób zalogować się do systemu.
Także nie jestem w stanie zrobić niczego co zaproponowaliście. W tym momencie korzystam z LiveCD.
Da się rozwiązać oba problemy czy będę zmuszony do formatowania?
Bardzo dziękuje za dotychczasową pomoc i zainteresowanie moim problemem
Jedną z zasad jest, że sam próbuję znaleźć rozwiązanie.
Jeśli ktoś pisze “przeinstaluj GRUB”, to jest to dla mnie logiczne, że sprawdzę w Google co to GRUB i jak go przeinstalować, zwłaszcza, że w sieci tego mnóstwo. Rozumiem, że się mylę i mam podawać jedynie gotowe rozwiązania? Marnowanie czasu.
Panowie nie kłóćcie się, ja chce tylko jak najszybciej mieć dostęp do komputera.
sunbeam96
Wygląda to mniej więcej tak że nie mogę wejść do systemu. System po bootowaniu przechodzi do ekranu gdzie jest mój login i muszę wpisać swoje hasło lub też mam wybór “Inny”. Wpisuje hasło, niby zostaje zalogowany po czym pojawia się czarny ekran i od początku pojawia się ekran i prosi mnie o podanie hasła. Jestem pewien że hasło podaje dokładne. Jedyne opcje jakie mogę wybrać to uśpienie, wyłączenie lub też zrestartowanie systemu. Na pasku zadań mogę zmienić język i tyle, więcej opcji nie ma.
Odnośnie “Disk boot failure instert system disk and press enter”, czy może to być spowodowane tym że zamiast zainstalować Ubuntu obok Windowsa wybrałem inną opcje?
Czy następnym razem będę musiał zainstalować Ubuntu obok Windowsa tak abym Dysk C miał dla Windowsa a D dla Ubuntu?
Dziękuje Panowie.
– Dodane 24.11.2011 (Cz) 21:05 –
Postanowiłem sformatować komputer. Wina tkwiła po mojej stronie powinienem był zainstalować Ubuntu obok Windowsa. “Mądry polak po szkodzie”. Zapewne i tak spróbuje zainstalować ubuntu wkrótce. Dziękuje za zainteresowanie się tematem Panowie.