Disk read error occured i wiele innych problemów

Witam. Spróbuje nakreślić mój problem. Jest sobie PC w zakładzie mechanicznym. Działał i przestał działać. Zaczęło się od spowolnienia, przestał widzieć myszkę na USB a na końcu BSOD 0x0ED. Sprawdziłem bateryjkę - godzina troszkę się nie zgadza, jakieś 50 minut do przodu, ale data jest ok. Wymieniłem kabel od dysku, zamieniłem zasilacz. Wczoraj puściłem “chkdsk \r”, później “fixboot”. Było dobrze do wyłączenia komputera niestety siłowego czyli zasilaczem. Uruchomił się system, łącznie z programem diagnostycznym i nic nie mogłem zrobić. Dzisiaj jeszcze raz “chkdsk \r” i przy 75% komunikat - dysk ma jeden nieodwracalny problem. Zrobiłem jeszcze “fixboot” i przy starcie “disk read error occured”. No i jestem w kropce co dalej. Myślę o sklonowaniu dysku ale nie wiem jak się zabrać do tego fizycznie. Proszę o wskazówki jakieś odnośnie mojego problemu. Pozdrawiam.

Trzeba dysponować w miarę sprawnym komputerem! Z tego widzę, że zakładasz uszkodzenie obecnego dysku. Jeśli tak jest, to sklonowanie będzie nieudane lub będzie zawierało na innym dysku te same błędy, jak na dysku klonowanym.
Należałoby raczej podejrzany twardy dysk wymontować i podłączyć do innego, sprawnego komputera. Zainicjować go tam (jak się da?) i wykonać diagnostykę tego dysku co najmniej przy pomocy programów Crystal Disk Info, Crystal Disk Mark i HDTune. To jedna droga, ale da pojęcie jaki jest stan techniczny tego dysku.
Druga droga, to posiadanie nośnika z instalacją systemu jaki jest używany w komputerze obecnie. Należy go zbootować tak, jak do instalacji systemu, lecz wybrać opcję “Napraw komputer” > Naprawa uruchamiania systemu. Może to coś da?
Generalnie, należy się jednak przygotować na reinstalację systemu operacyjnego.

1 polubienie