Diskpart i problem z odsłonięciem ukrytej partycji

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Chciałem odsłonić ukrytą partycję recovery w laptopie (laptop Acer Aspire 3693WLMi, system Windows Vista Home Basic). Robię to wg następujących poleceń w diskparcie:

select disk 0

list part

select part 1 [gdzie 1 - nr partycji recovery]

set id=07

exit

Partycja jednak nadal nie jest widoczna w Eksploratorze Windows ani w innych programach. Mimo że gdy sprawdzam w diskparcie za pomocą polecenia “detail part”, pokazuje mi, że jest odkryta (typ 07).

Czasem niektórzy podają, że po zmianie typu partycji konieczny jest restart komputera, ale u mnie po restarcie partycja znowu jest zakryta (typ 27), tak jakbym niczego nie robił.

Co robię nie tak? Jak zobaczyć ją w Eksploratorze Windows?

A w jakim celu chcesz odsłonić partycję recovery? A jeśli już ją odkryłeś to czy możliwe jest przypisanie jej litery w zarządzaniu dyskami?

Muszę skopiować z niej wszystkie pliki.

Nie próbowałem. Myślisz, że to pomoże?

Jeśli tylko będzie można przypisać jej literę powinna ona stać się ona widoczna w Eksploratorze Windows.

Choć nie wiadomo w jakim formacie jest owa partycja.

Pomogło, dzięki :slight_smile:

Przy okazji, mam jeszcze problem ze skopiowaniem jednego pliku z tej partycji z katalogu D2D (D2D\IMAGES\C080A568.051). Wcześniej próbowałem go skopiować Paragonem i zawsze na tym pliku zatrzymywało się kopiowanie. Przy robieniu obrazu partycji tym programem wyświetlał się błąd - podejrzewam, że też związany z tym plikiem. Teraz próbując skopiować go przez Eksploratora pojawia się komunikat: “Nie można odczytać z pliku lub dysku źródłowego”.

Co jest tego przyczyną? Czy plik może być zaszyfrowany albo uszkodzony?