DisplayPort do HDMI - brak obrazu

Cześć,

Postanowiłem podłączyć komputer pod dosyć stary telewizor, aby móc wieczorami obejrzeć coś ciekawego na dużym ekranie.
Dysponuje kartą graficzną GeForce GTX 770, która posiada wyjścia HDMI, DisplayPort, DVI-D oraz DVI-I.
Telewizor posiada natomiast tylko dwa wejścia HDMI.
Aby całość podłączyć, zakupiłem kabel DP -> HDMI. Teoretycznie powinno działać (DP jest kompatybilny z HDMI), niestety pomimo wielu prób - nie działa.
Myślałem, że kabel jest zepsuty, ale podczas próby, gdzie podłączony był tylko kabel DP do HDMI w telewizorze, było widoczne logo ładowania systemu, po czym jednak ekran zgasł jak system wstał.

Czy macie może pomysły, co może być powodem braku sygnały na telewizorze? Problemu spodziewam się raczej w wyjściu DP z karty graficznej i/lub jej ustawieniach.

Mnie zaś opisane objawy sugerują problem z obsługą protokołu HDCP (DP obsługuje od 1.3 wzwyż, a stery TV może wymagać np. 1.1 lub 1.2), i / lub nieodpowiednią dla TV rozdzielczością / częstotliwością odświeżania.

Dzięki za odpowiedź.
Co do nieodpowiedniej dla TV rozdzielczości bądź odświeżania - sprawdzałem wszelakie możliwe warianty (połączenie po HDMI działa bez zarzutu jeśli chodzi o HDMI -> HDMI), niestety bez skutku.
Najbardziej mnie jednak zastanawia to, że ekran pojawia się podczas wczytywania systemu - nie daje mi to spokoju : )

Jaki to TV ?

Panasonic th42pv8p

Czy zadbałeś o poprawne ustawienia w opcjach wyświetlania na innym ekranie ?

Tak, bawiłem się poprzez ustawienia panelu Nvidia oraz systemowe. Co lepsze - kiedy przepinam wspomniany kabel do mojego aktualnego monitora to on również nie działa. Obraz występuje jedynie wtedy, kiedy uruchamiany jest system i pojawia ekran wczytywania systemu (logo Win10).

DP jest nowocześniejszą technologią, kompatybilną wstecz.

W panelu nVidia sprawdź czy pokazuje Ci wsparcie dla HDCP na urządzeniu podłączonym przez DP->HDMI.

Dla wadliwego połączenia nie widzę takiej opcji.

Jak rozumiem ten stary telewizor jest tutaj widoczny jako “Monitor cyfrowy”. Brak HDCP powoduje, że np. netflix pokazuje czarny ekran w miejscu obrazu, ale dzwięk przenosi się prawidłowo.