Distro, które radzi sobie z monitorem 21:9

Stałem się nieszczęśliwym posiadaczem takowego monitora i niestety mój PcLinuxOs odpadł. Nawet powtórna instalacja w trybie safe nie pomogła. Czarność, 100 pytań do- na forum Pclos i nie ma mądrego. Grzebanie w xorgu na siłę. Jakieś tajemnicze 92 Hz.
Na szybko postawiłem KDE neon, ale ten znowu nie ogarnia mojego RX470.
Niby działa. Ale coś nie ubuntowe? I ta mesa żyje swoim życiem.

jajecpl@jajecpl-pc:~$ lsmod | grep amd
edac_mce_amd 32768 0
amd_iommu_v2 20480 0
gpio_amdpt 20480 0
gpio_generic 20480 1 gpio_amdpt

jajecpl@jajecpl-pc:~$ dmesg | grep -i amdgpu
[ 0.734830] [drm:amdgpu_init [amdgpu]] ERROR VGACON disables amdgpu kernel modese
tting.
[ 5.060319] [drm:amdgpu_init [amdgpu]] ERROR VGACON disables amdgpu kernel modese
tting.

Manjaro w połączeniu z nvidią (zamknięte sterowniki) radzi sobie śpiewająco.

Dopóki nie zmieniłem monitora, tez było śpiewająco. A przy takim szkiełku muszę mieć szybkie KDE . Zasady okien, maksymalizacja tylko w pionie itd.

Dobra panie, po kolei.

Masz najnowsze jądro? W PCLinuxOS równa się to temu, że metapakiet kernel-latest jest zaintalowany i na bieżąco aktualizowany wymagając najnowszego kernela.
Po drugie - nowszy kernel gwarantuje nowszą wersję modułu sterownika karty graficznej. Gimnastyka z Ubuntu nic nie da, kernel i przydatki mogą być starsze niż nawet w PCLinxuOS.

Poka co tam masz dokładnie, w tym co dałeś brakuje info o module:

lspci -k | grep -A2 VGA
xrandr -q

Zajrzyj:
https://wiki.ubuntu.com/X/Config/Resolution#Adding_undetected_resolutions .
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2017/04/custom-screen-resolution-ubuntu-desktop/ .

HorizSync i VertRefresh narazie się nie baw, bo urwiesz :stuck_out_tongue_winking_eye:

Rozwiązałem. Przeprosiłem się z PCLinuxOs. Nie siedzę cały czas w temacie,komp do rozrywki, ale poprawiłem wpisy przy starcie i poszło.
Na dzień dzisiejszy nie widzę lepszego distro. Tym bardziej, że jestem niedzielnym użyszkodnikiem i graczem w 3 gry. A w pclinuxos na upartego mogę grzebać w roocie w dolphinie, bez krusaiderów czy mc. Ubuntu kiedyś zablokowało-“debile”.
Chaos bo piątek i towarzysrtwo

--force-good :smiley:

Manjaro. Ale oczywiście cieszę się Twoim szczęściem :slight_smile: Pozdrów towarzystwo :rofl:

Kolega pozdrawia siostrę.

nie jest łatwo napisać. z pijakami
manjaro cwiczylem. —nie. arch- nie op\suse jeszZcze
ale teraz seri. ten pclosos najgłupsza nazawa dla distro , ale to dziala i wersja drakstar.

Poka monitor. Ale nie zrzut ekranu, tylko sam monitor.

musiałem specjalnie szukac telefonu, zeby sie zalogowac:

Na cholerę mi link, foto poka :smiley:

To nie takie chop siup. smartphona nie używam , aparat rozładowany, ale podłaczyłem do jakiegos huaweya z szuflaty i specjalnie dla Ciebie moja baza:

na zdjeciu takie małe. A to jest taki grzmot. wystarczy wziąć linijkę 82 cm wszerz.

No to cyk, trzeba opić zakup, żeby nie nałapał bad pixeli :smiley:

1 polubienie

Nie chciałem zagiętego, ale powiem szczerze, że teraz …nawet po kilku dniach ciężko sie odnaleźć bez tego szerszego.
ładne to niebieskie z prawej
U mnie baza to suka, zawsze pod spodem, szyby,wiatraki świecące.

Jak po kilku dniach? Kurier miał być dzisiaj przecież? Czy wczoraj był?

To białe jest #000000, tylko na foto tak wychodzi :wink:

lampa z tel, to białe
Najlepsze jest to, że nie wiesz co dostajesz. .cochociemni. OKazuje się się ze jest HDR w 4 numerach, jakies podbicie, biale pasmo , tryb gry , (klatki liczy)i jeszcze jakies cuda.
Oni nie wiedzą co sprzedają?

Nie, nie… moje “niebieskie” jest w rzeczywistości białe :wink:

A kolor taki , bo wieczorem system chroni mój wzrok. PClosOS

To tak jak u mnie:

dopiero postawiłem system, zaraz to wywalę/
sam będę
zarządzał swoim wzrokiem