Witam forum.
Przybyłem z zapytaniem, bo może ktoś będzie wiedział. Czy jest jakaś dystrybucja linucha, która nadal jest wspierana i można ją zainstalować na sprzęcie z prockami pokroju 386 lub 486?
Bo przynajmniej tak jak mi się obiło to chyba od któregoś jądra ów wsparcie zostało porzucone.
Lecz co mi szkodzi zapytać?
Przynajmniej poszerze swoją wiedzę ewentualnie upewnię się w tym zdaniu, że jednak nic nie ma.
Po co Ci distro z teraźniejszych czasów dla 386/486 ?
Skoro te komputery i tak nie wykorzystają możliwości tego.
Weź distro z czasów kiedy te procki miały pełne wsparcie.
No właśnie - procek klasy i386 nie obsłuży ci współczesnego oprogramowania np. przeglądarki www. Musisz mieć distro z „tamtych czasów” np. Debian 5.0 z roku 2009 albo Debian 6.0 z roku 2014. Poszukaj na ichniejszym serwerze ftp, może będą jeszcze mieli.
Dziennik zmian wskazuje, że ostatnie jądro dla i386 to 3.7.10; dla i486 niby na podstawie strachu społeczności to 6.0.x, gdy w 6.1.x+ już je wykluczono (np. jakieś Intel Atomy z netbooków) ludzie niby wolą by takie Atomy miały wsparcie do 2026, gdy ktoś robi jeszcze 32 bitowe Distro.
Po prostu pytam z czystej ciekawości. Tak jak w temacie, że jak nie ma to przynajmniej się upewnię że tak jest. Natomiast jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie to przynajmniej dowiem się czegoś nowego. Więc nie piszę tego w celu „muszę mieć aktualny system na tego procka bo inaczej się udusze.”
-
odpowiedzią na pytanie „jakie systemy działają na starej architekturze” nie jest „a po co chcesz to zrobić”. Przypominam niektórym o tej (najwyraźniej-wcale-nie-) oczywistości.
-
Linuksy szybko się z tego wykruszyły, bo i Linux kernel przytył. Potrzebujesz albo dziwolągów specjalnie pod to przeznaczenie, albo starych wersji czegoś nieprzerośniętego, jak Debian albo Slackware
-
…with that being said, rzuć okiem w stronę OpenBSD
Jeżeli chciałbyś sięgąć w bardziej historyczne czasy i nie musi to być Linux, to wypróbuj
Generalnie w świecie DOS, w czasach gdy i386 to był mocny sprzęt, było dużo ciekawych wynalazków, przejrzyj pierwszą stronę, którą wkeliłem.
Na 386 to Windows 98 i starsze gry.
Nie, nie, nie.
Na 386 win 98 będzie tak działał, że po naciśnięciu power pójdzie zaparzyć kawę, wróci z nią i pół wypije zanim system uspokoi się i będzie można coś klikać. Nawet na pierwszych 486SX to będzie dramat.
Od Microsoft to Dos 5/6.1, win 3.1/3.11, można się pokusić na w95 ale jeśli komputer ma 4MB ramu a najlepiej aby miał 8 MB ramu.;
Linuxa to wtedy stawiałem Red Hat 5.2 ale w środowisku graficznym też nie był to demon szybkości.
zacznijmy od tego, że na 386 Windows 98 nie zadziała w ogóle
Da się i zadziała, a jak sam poszukaj
Odpalałem takiego i wiem jak to boli zanim da coś się robić.
Nawet zerknąłem teraz na YT i jakiś przykład.
Popatrz z jakimi parametrami odpala gostek instalator w pierwszych sekundach widać.
Tam gdzieś pod koniec jest ramka z bios po restarcie.
Większość atomów to już tzw i686 - a te jest nadal wspierane np w Debianie i bez problemu ruszy np ówczesny Firefox czy inne Chromium.
Ja się na Linuxach średnio znam, ale jest chyba coś takiego:
Fakt, piszą, że Tiny Core w wersji 32 bitowej ruszy na i486 Tiny Core Linux - Wikipedia.
Tak jak wspomniał przedmówca, również FreeBSD 12.1-RELEASE Hardware Notes | The FreeBSD Project działa na i486. Ważne, żeby to był procesor z koprocesorem, czyli nie w wersji SX. W zamian dostajemy stabilny, dobrze wspierany system.
Działa The Slackware Linux Project: Installation Help oraz po części https://archlinux32.org/ (most(ly) non-graphical packages). Myślę, że Gentoo dało by się też skompilować.
Z mniej znanych widzę jeszcze AOSC OS/Retro: An Introduction to Users and Maintainers - AOSC Wiki
Ciekawe, wciąż rozwijane systemy działające na procesorze z 1989 roku. Fakt, że programy trzeba uruchamiać bardzo ostrożnie i raczej te najmniej wymagające.
O i386 i współczesnym Linux możemy raczej zapomnieć.