Divy - czy można wczytać z pliku?

(Gregorwar) #1

Witam,

Mam stronkę napisaną na podstawie div’ów. Jest ona złożona z wielu podstron, a cała jest w jednym szablonie. Wszystko byłoby wspaniale gdyby nie fakt, że często zmieniam treść elementów “stałych” na każdej podstronie(np menu). Powoduje to masę roboty, bo muszę zmieniać kod w około setce plików, co jest lekko uciążliwe:) Tutaj mam pytanie: czy jest jakiś sposób, aby pojedyncze div’y zapisywać w oddzielnym pliku, a następnie w odpowiednim miejscu w kodzie pliku .htm wstawić odwołanie to niego. Jeżeli jest taka możliwość, bądź jakiś zamiennik to byłbym bardzo wdzięczny. Strona jest napisana w html’u. Mam możliwość wprowadzenia PHP, chociaż języka nie znam, więc byłoby to dla mnie kłopotliwe… ale są wakacje:P

pozdr

Gregrog

(Pavobe Reg) #2

Szukaj!

http://pl.php.net/manual/pl/function.include.php

(Captain Jack) #3

Da się, wystarczy zrobić menu w osobnym pliku i w pliku z php dodać specjalny kod, który wczytuje treść.

http://www.kurshtml.boo.pl bądź poszukaj na googlach

(Gregorwar) #4

To, że można to zrobić w php wiem, ale chciałem się po prostu dowiedzieć czy jest to możliwe i w HTML’u. Dzięki.

(Pavobe Reg) #5

W HTMLu zostają raczej tylko ramki… 8)

(adpawl) #6

Ramki nie są konieczne, bo można ładować prosto do diva.

przykład:

http://www.dynamicdrive.com/dynamicinde … ontent.htm

http://codesnippets.joyent.com/posts/show/602

więcej: http://www.google.com/search?client=ope … 8&oe=utf-8

(Gregorwar) #7

adpawl->

dzięki, o coś takiego mi właśnie chodziło:)

(Slonikart) #8

wielkie dzięki za te linki - sam jakiś czas tego szukałem bezskutecznie :smiley: