Zamiast jęczeć, że martwy dział i mało ludzi pisze - napisałbyś łaskawie za pomocą jakiego programu wyszukujesz te wzorce, na jakim systemie i z jakiego modelu REGEX ten program korzysta.
Proszę, zamianę z małego znaku na duży musisz wykonać we własnym zakresie już na drugim argumencie bo czegoś takiego regex nie wspiera i trzeba to zrobić już w danym środowisku. regexr.com/495e8
Ja po prostu dodałem coś przed i za znakiem który chcesz modyfikować.
PS. Pokaż przykłady tematów z tego działu gdzie ktoś nie odpowiada przez te 2 dni …
No właśnie - na wynikach działania filtra musisz zastosować “stream editor”, np. tr, awk, w ostateczności sed. Zależy w jakim środowisku działasz … może skrypt power shell.
To jest program SubEdit, plik Settings.xml
<Enabled>True</Enabled>
<FindWhat>[Mm]c([a-z])\w</FindWhat>
<ReplaceWith>Mc$1??????</ReplaceWith>
<SearchType>RegularExpression</SearchType>
<Description></Description>
Co zrobić aby, $1 był zawsze z dużej litery?
W programach przeważnie jest coś takiego jak: UCase.
Z każdego typu RegExp da się to zastosować, jeśli znajdzie się logiczną formułę.
Nie chwaląc się jestem dobry w te klocki, ale tu mnie logika zawiodła.
Jak to zamienić na duży znak szukaj w dokumentacji programu - o ile się w ogóle da. W sumie to nie kojarzę by w jakimkolwiek programie coś takiego było możliwe. Chyba w sublime by się dało to zrobić, no ale on ma wbudowanego pythona więc to inna bajka …
Oczywiście, że potrafi, ba to nawet prostszy sposób na zrobienie tego o co pytasz … Ja tego programu co używasz nie znam i nie mam potrzeby się go uczyć, jeśli więc koniecznie chcesz zmienić wielkość liter przy jego użyciu to musisz resztę ogarnąć we własnym zakresie.
Ja Ci podałem to o co pytałeś, czyli odpowiednie wyrażenie oraz przykład jak modyfikować tekst przy użyciu regex.
To proste przez replace ale nie za bardzo cię rozumie:
Czy ci chodzi tyko o Mc czy np. jak by pisało Pakuła to miał by zmienić na PaKuła
To wtedy jest inna spraw i tego tak prosto nie zrobisz
Czemu nie napiszesz do tego skryptu w dowolnym języku programowania, tylko koniecznie chcesz to zrobić w jakimś programie. W skrypcie użyłbyś jakiejś funkcji touppercase na tym jednym znaku i byłoby po sprawie …
Druga opcja to nie szukać a-z, a po kolei wszystkich małych liter i w replace wstawić odpowiednik dużej. Takie coś też da się wygenerować, kiedyś używałem jakiegoś generatora permutacji online do podobnego celu.
Więc teoretycznie zrobienie czegoś takiego \U$1 powinno podnieść tą grupę do wysokich znaków. Jednak nie udało mi się tego uruchomić i potwierdzić w praktyce …
Co do generatora jakiś wariacji tekstu z danymi zmiennymi to używałem któregoś toolsa z tej strony - https://textmechanic.com/text-tools/combination-permutation-tools/permutation-generator/
Trzeba dopasować odpowiednie narzędzie do konkretnych potrzeb. Ogólnie to mógłbyś sobie te wszystkie reguły bez problemu wygenerować przy pomocy kilku linijkowego skryptu w bashu lub dowolnym języku programowania.
Ogólnie to przez te 20 godzin to byś już dawno przekonwertował kilkaset GB danych jak nie więcej gdybyś napisał do tego prosty skrypt, a tak tracisz czas na kopanie się z koniem.